środa, 22 lipca 2020

WEGAŃSKA TORTILLA DE PATATAS



Najlepszą tortillę de patatas jadłam podczas jednej z lekcji hiszpańskiego w szkole Sollares. Przygotowywali ją sami lektorzy i czuło się prawdziwy powiew Hiszpanii. Zatęskniłam za tamtą atmosferą i wegańska wersja tortilli de patatas ma ukoić mój ból:)

Składniki:

(porcja dla 4 osób)
  • 500 g obranych ziemniaków
  • 160 g obranych szalotek
  • 5 łyżek oleju
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka mąki z cieciorki (ciecierzycy)
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (dostępne w marketach i sklepach ze zdrową żywnością - zagęszczają i dają posmak sera)
  • 1/2 łyżeczki soli czarnej (kala namak - posmak jajeczny)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 szczypty papryki ostrej

sos koperkowy:

  • 2 łyżki śmietany wegańskiej (u mnie owsiana)
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • 1 łyżeczka cytryny
  • szczypta soli i pieprzu

dodatki:

  • szczypiorek
  • parę listków rukoli i sałaty
  • pomidorki cherry

Wykonanie:

  1. Najpierw robię sos koperkowy: do małej miseczki wlewam śmietanę, dodaję czosnek, koperek, cytrynę, pieprz i sól. Mieszam widelcem i odstawiam.
  2. Następnie obieram i kroję w cienkie plasterki ziemniaki.
  3. Szalotki kroję w piórka.
  4. Na dużą patelnię wlewam olej i wrzucam ziemniaki z szalotkami.
  5. Smażę na średnim ogniu ok. 20 min, mieszając od czasu do czasu żeby nic się nie przypaliło.
  6. Przykrywam pokrywką aby trochę poddusić i przyspieszyć cały proces.
  7. Solę i pieprzę wedle upodobań.
  8. W międzyczasie przygotowuję mieszankę "jajeczną". Do miski wsypuję mąkę z cieciorki.
  9. Dodaję: wodę, płatki drożdżowe, sól czarną, pieprz ziołowy, kumin, sól i paprykę ostrą.
  10. Mieszam trzepaczką i odstawiam na 10 min.
  11. Kiedy na patelni wszystko będzie miękkie, przekładam ziemniaki z szalotkami na sitko a odcedzony olej z powrotem wlewam na patelnię.
  12. Ziemniaki z szalotkami dodaję do mieszanki "jajecznej", mieszam łyżką.
  13. Na rozgrzany olej przelewam masę na tortillę.
  14. Smażę na średnim ogniu. Przykrywam pokrywką, od czasu do czasu zaglądam i podważam brzegi tortilli.
  15. Kiedy brzegi wyraźnie się zetną, przerzucam tortillę na drugą stronę (ja zsuwam na duży talerz, przykrywam talerz patelnią i odwracam na drugą stronę).
  16. Przykrywam pokrywką i smażę jeszcze ok. 5 minut.
  17. Wegańską tortillę de patatas podaję z sosem koperkowym, pomidorkami cherry i garścią zieleniny.
ziemniaki z szalotkami na patelni
mieszanka "jajeczna" i sos koperkowy
masa "jajeczna" z usmażonymi ziemniakami i szalotkami

2 komentarze:

  1. ludzie <3 jestem wegainme od dobrych 15 lat. przyznaję bez bicia; bo no zostałem od dziecka w jak najmardziej hm 'konsumującymzwierzęta' domu; i smak jajek poprostu uwialbiałem. każdą ilość mogłem wtrząchąć :) ale - jako ludzie posiafamy mozg, wolną wolę oraz obowiązki; zrezygnowałem więc (czym jest podniebienie wobec cierpienia...) i jakiś rok temu? napotkałem ten przepis. mama została natychmiast zmolestowana; i - jakie to jest dobre!!! :) mega polecam! bardzo Wam dziękuję za ten przepis!! :) :) :) super naprawdę <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało i gratuluję Mamusi, brawo

      Usuń