Najlepszą tortillę de patatas jadłam podczas jednej z lekcji hiszpańskiego w szkole Sollares. Przygotowywali ją sami lektorzy i czuło się prawdziwy powiew Hiszpanii. Zatęskniłam za tamtą atmosferą i wegańska wersja tortilli de patatas ma ukoić mój ból:)
Składniki:
(porcja dla 4 osób)- 500 g obranych ziemniaków
- 160 g obranych szalotek
- 5 łyżek oleju
- sól i pieprz
- 1 szklanka mąki z cieciorki (ciecierzycy)
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (dostępne w marketach i sklepach ze zdrową żywnością - zagęszczają i dają posmak sera)
- 1/2 łyżeczki soli czarnej (kala namak - posmak jajeczny)
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 szczypty papryki ostrej
sos koperkowy:
- 2 łyżki śmietany wegańskiej (u mnie owsiana)
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżka świeżego koperku
- 1 łyżeczka cytryny
- szczypta soli i pieprzu
dodatki:
- szczypiorek
- parę listków rukoli i sałaty
- pomidorki cherry
Wykonanie:
- Najpierw robię sos koperkowy: do małej miseczki wlewam śmietanę, dodaję czosnek, koperek, cytrynę, pieprz i sól. Mieszam widelcem i odstawiam.
- Następnie obieram i kroję w cienkie plasterki ziemniaki.
- Szalotki kroję w piórka.
- Na dużą patelnię wlewam olej i wrzucam ziemniaki z szalotkami.
- Smażę na średnim ogniu ok. 20 min, mieszając od czasu do czasu żeby nic się nie przypaliło.
- Przykrywam pokrywką aby trochę poddusić i przyspieszyć cały proces.
- Solę i pieprzę wedle upodobań.
- W międzyczasie przygotowuję mieszankę "jajeczną". Do miski wsypuję mąkę z cieciorki.
- Dodaję: wodę, płatki drożdżowe, sól czarną, pieprz ziołowy, kumin, sól i paprykę ostrą.
- Mieszam trzepaczką i odstawiam na 10 min.
- Kiedy na patelni wszystko będzie miękkie, przekładam ziemniaki z szalotkami na sitko a odcedzony olej z powrotem wlewam na patelnię.
- Ziemniaki z szalotkami dodaję do mieszanki "jajecznej", mieszam łyżką.
- Na rozgrzany olej przelewam masę na tortillę.
- Smażę na średnim ogniu. Przykrywam pokrywką, od czasu do czasu zaglądam i podważam brzegi tortilli.
- Kiedy brzegi wyraźnie się zetną, przerzucam tortillę na drugą stronę (ja zsuwam na duży talerz, przykrywam talerz patelnią i odwracam na drugą stronę).
- Przykrywam pokrywką i smażę jeszcze ok. 5 minut.
- Wegańską tortillę de patatas podaję z sosem koperkowym, pomidorkami cherry i garścią zieleniny.
ziemniaki z szalotkami na patelni |
mieszanka "jajeczna" i sos koperkowy |
masa "jajeczna" z usmażonymi ziemniakami i szalotkami |
ludzie <3 jestem wegainme od dobrych 15 lat. przyznaję bez bicia; bo no zostałem od dziecka w jak najmardziej hm 'konsumującymzwierzęta' domu; i smak jajek poprostu uwialbiałem. każdą ilość mogłem wtrząchąć :) ale - jako ludzie posiafamy mozg, wolną wolę oraz obowiązki; zrezygnowałem więc (czym jest podniebienie wobec cierpienia...) i jakiś rok temu? napotkałem ten przepis. mama została natychmiast zmolestowana; i - jakie to jest dobre!!! :) mega polecam! bardzo Wam dziękuję za ten przepis!! :) :) :) super naprawdę <3
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało i gratuluję Mamusi, brawo
Usuń