Nie wiem czy to słabość do ziemniaków, czy do zapiekanek, popchnęła mnie do przygotowania tego dania, ale opłacało się. Zapiekankę jadłam na obiad, a później na zimno na podwieczorek i na kolację. Zapakowałam też chłopakom po kawałku do lunch boxów. Cieszy mnie uniwersalność tej potrawy:)
Składniki:
- 200 g brązowej, suchej soczewicy
- 1/2 łyżeczki soli
- 800 g obranych ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 350 g czerwonej cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 500 g pieczarek
- 340 g bakłażana
przyprawy do warzyw:
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka gęstej części mleczka kokosowego z puszki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
przyprawy do ziemniaków:
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- 100 ml śmietanki wegańskiej (u mnie owsiana)
- papryka wędzona i gałązki świeżego tymianku do ozdoby
Wykonanie:
- Obieram ziemniaki i gotuję w osolonej wodzie.
- Soczewicę płuczę i gotuję w osolonej wodzie.
- W garnku (który nadaje się później do zapiekania w piekarniku) rozgrzewam olej kokosowy i podsmażam cebulę, czosnek, pokrojone pieczarki i bakłażana.
- Dorzucam ugotowaną soczewicę.
- Dodaję przyprawy do warzyw i duszę, aż wszystko będzie miękkie.
- Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę i dodaję przyprawy.
- Rozsmarowuję pure na warzywach.
- Robię wzorek np. tłuczkiem do ziemniaków, widelcem itp.
- Posypuję wierzch papryką wędzoną i układam gałązki tymianku.
- Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni i piekę bez przykrycia ok. 30 min aż ziemniaki się lekko zrumienią.
warzywa przygotowane do zapiekania |
zapiekanka przed upieczeniem posypana wędzoną papryką z gałązkami tymianku |
zapiekanka ziemniaczana a la pasterska po upieczeniu |
0 komentarze
Prześlij komentarz