Parę razy w tygodniu gotuję zupę i nie zawsze są to kremy. Czasami mam ochotę na taką, w której widać wszystkie składniki i wiem co jem. Świeży imbir i sok z limonki, dodany do zupy, zapewnia świeżość, a gałązka tymianku i estragonu z ogródka sygnalizuje moim kubkom SMAKowym, że jest lato. Do tego pachnące, pieczone w przyprawach, młode ziemniaki i chwila zapomnienia z talerzem w ręku - gwarantowana.
Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 45 g białej części pora
- 1/2 łyżeczki przyprawy "jarzynka" (robię sama)
- 1/2 łyżeczki soli
- 315 g cukinii
- 160 g obranych ziemniaków
- 50 g marchwi
- 1/2 cm korzenia świeżego imbiru
- 1 litr wrzątku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kostka warzywna (robię sama z przepisu Thermomixa)
- świeża gałązka tymianku
- świeża gałązka estragonu
- gałązka lubczyku
- parę gałązek natki pietruszki
- 1 czubata łyżka gęstej części mleczka kokosowego z puszki
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1/2 kg ziemniaków do upieczenia
- 1/2 łyżeczki przyprawy "jarzynka"
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Nastawiam piekarnik na 220 stopni.
- Ziemniaki przeznaczone do upieczenia, myję, kroję na ćwiartki i wrzucam do miski.
- Dodaję przyprawy (sól, curry, oregano, paprykę wędzoną, "jarzynkę", oliwę) i mieszam ręką.
- Układam ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę ok. 25 -30 min.
- W garnku rozgrzewam olej kokosowy i dodaję szalotki, czosnek, por, "jarzynkę" i sól.
- Mieszam co jakiś czas.
- Kroję cukinię i ziemniaki w małą kostkę, a marchew w cienkie paseczki. Imbir drobno siekam.
- Wszystko dorzucam do garnka i podsmażam mieszając.
- W międzyczasie gotuję wodę w czajniku.
- Zalewam warzywa 1 litrem wrzątku i dorzucam liść laurowy, ziele angielskie, kostkę warzywną, gałązki tymianku, estragonu i lubczyku.
- Gotuję ok. 25 min, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Dodaję mleko kokosowe i sok z limonki.
- Zupę podaję z pieczonymi ziemniakami, posypane natką pietruszki.
ziemniaki przed upieczeniem |
0 komentarze
Prześlij komentarz