Składniki:
"omlet":
- 1/2 szklanki mąki z cieciorki
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- szczypta soli
- szczypta ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/2 szklanki wody
dressing:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta bazylii (oregano lub innych ulubionych przypraw)
- 1 cm papryczki chilli
- 1/2 łyżeczki syropu daktylowego (lub innego słodzika)
- 1/2 gęstego octu balsamicznego z Modeny
ulubione warzywa na sałatkę (u mnie):
- garść zieleniny (sałata, rukola, szpinak itp)
- 1/2 ogórka zielonego
- 1 pomidor
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 10 czarnych oliwek marynowanych w soli
- 1 marchewka pokrojona w cienkie paski
- 2 rzodkiewki
Wykonanie:
- Do miski wsypuję 1/2 szklanki mąki z cieciorki, kumin, pieprz ziołowy, paprykę ostrą, płatki drożdżowe, sól i wodę.
- Mieszam trzepaczką i odstawiam.
- W międzyczasie przygotowuję dressing i sałatkę.
- Do szklanego pojemnika wlewam wszystkie składniki sosu i szczelnie zamykam.
- Warzywa pokrojone w dowolne kawałki umieszczam w pojemniku i zamykam.
- Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i smażę "omlet" z obydwu stron. Kroję na wygodne kawałki i chowam do pojemnika.
- Chwilę przed posiłkiem łączę dressing z sałatką i gotowe!
omlet z cieciorki |
dressing |
kamperowy lunch |
0 komentarze
Prześlij komentarz