Składniki:
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g nasion słonecznika
- 50 g nasion dyni
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g suszonych moreli
- 100 g suszonych albo świeżych daktyli
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
- Śliwki, morele i daktyle zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 min.
- Nasiona prażę na patelni (każdy rodzaj osobno), uważam żeby się nie przypaliły.
- Orzechy laskowe po uprażeniu i przestudzeniu, obieram (na ile to możliwe) ze skórki.
- Owoce odcedzam i studzę.
- Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i rozdrabniam.
- Masę wykładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, ubijam i wyrównuję.
- Wkładam do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
- Kroję w dowolne kształty (u mnie kosteczki).
0 komentarze
Prześlij komentarz