Jesień jest piękna, tyle w niej kolorów...w kuchni dominuje odcień pomarańczowego: dynia, kurki, papryka. Wszystkie te składniki umieściłam w jednym garnku i zrobiło się pysznie, optymistycznie i słonecznie. Dania jednogarnkowe przeważnie jem na obiad i kolację. Leczo SMAKuje na ciepło, jak i na zimno. Do tego gruba kromka domowego chleba na zakwasie i chwilo trwaj...
Składniki:
- oliwa
- 200 g cebuli
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 cm korzenia imbiru
- 2 cm papryczki chilli
- sól, pieprz
- 170 g papryki (u mnie czerwona i pomarańczowa)
- 500 g dyni piżmowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka syropu klonowego (lub inny "słodzik")
- 3 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 120 g kurek
- 100 g cieciorki z puszki lub ugotowanej samodzielnie
- sól, pieprz
Wykonanie:
- W garnku, w którym będę gotować leczo rozgrzewam oliwę i dodaję pokrojoną w piórka cebulę.
- Dodaję przyprawy, imbir pokrojony w cienkie plasterki, papryczkę chilli.
- Podsmażam aż cebula się zeszkli.
- Dodaję papryki pokrojone w kawałki i dynię pokrojoną w kostkę, czosnek, liść laurowy i ziele.
- Chwilę podsmażam, a następnie duszę pod przykryciem ok. 10 -15 min.
- Kiedy dynia i papryka są już miękkie dodaję pomidory, syrop klonowy i natkę pietruszki.
- Gotuję bez przykrycia ok 10 min.
- Solę i pieprzę do smaku.
- W międzyczasie kurki umieszczam na sitku, przelewam wrzątkiem (grzyby nie będą się kruszyły), myję w zimnej wodzie i suszę na ręczniku papierowym.
- Kroję w dowolne kawałki i wrzucam na rozgrzany olej.
- Podsmażam do zrumienienia. Dodaję ugotowaną cieciorkę, sól i pieprz.
- Do gotowego leczo dorzucam kurki z cieciorką.
- Posypuję świeżą natką pietruszki.
0 komentarze
Prześlij komentarz