czwartek, 3 września 2020

WEGAŃSKIE CALZONE


Myślę, że wegańskie calzone w lunch boxie każdego ucieszy. Moja rodzina tylko czeka na takie niespodzianki:)

Składniki:

(na ok. 12 sztuk)
Farszu wychodzi o połowę za dużo, ale tym się nie martwię, bo za jednym zamachem mam dwa obiady. Następnego dnia wystarczy, że ugotuję np. ryż, makaron lub kaszę i danie gotowe.

ciasto:

  • 420 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

farsz:

  • 2 łyzki oliwy
  • 500 g boczniaków
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g papryki czerwonej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • papryka ostra
  • pieprz ziołowy
  • bazylia
  • 2 łyżki oliwy
  • 800 g cukinii
  • 270 g tofu
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • papryka ostra
  • 1 łyżka sosu sojowego
do posmarowania i posypania calzone: mleko roślinne i czarnuszka

Wykonanie:

  1. Z podanych składników zagniatam ciasto (jak na pizzę) i wkładam je do wysmarowanej oliwą miski. Przykrywam ściereczką na ok. 1 godzinę.
  2. W międzyczasie przygotowuję farsz.
  3. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojone boczniaki, dodaję sól, pieprz i sos sojowy. Mocno przysmażam.
  4. Przekładam gotowe grzyby do miski.
  5. Na tej samej patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam cebulę, czosnek, paprykę i pozostałe przyprawy i smażę do miękkości warzyw. Przekładam do miski z boczniakami.
  6. Czas na cukinię i tofu. Wykorzystuję po raz kolejny tą samą patelnię. Rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojona w kostkę cukinię i tofu wraz z przyprawami. Podsmażam.
  7. Przekładam do miski z warzywami i boczniakami. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do ostudzenia.
  8. Wyjmuję ciasto z miski i dzielę je na 12 kulek. Wałkuję na placki o średnicy ok. 15 cm, wkładam farsz i dokładnie zalepiam (staram się podwinąć brzegi parę razy, bo calzone gdy rosną lubią się rozkleić).
  9. Układam po 6 szt na na blasze do pieczenia i przykrywam ściereczką na 15 min.
  10. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni.
  11. Smaruję mlekiem roślinnym "pierogi", posypuję czarnuszką i wstawiam do piekarnika na 20 minut.
  12. Podaję z sosem czosnkowym lub ketchupem.
podsmażone boczniaki

0 komentarze

Prześlij komentarz