Myślę, że wegańskie calzone w lunch boxie każdego ucieszy. Moja rodzina tylko czeka na takie niespodzianki:)
Składniki:
(na ok. 12 sztuk)Farszu wychodzi o połowę za dużo, ale tym się nie martwię, bo za jednym zamachem mam dwa obiady. Następnego dnia wystarczy, że ugotuję np. ryż, makaron lub kaszę i danie gotowe.
ciasto:
- 420 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 30 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
farsz:
- 2 łyzki oliwy
- 500 g boczniaków
- sól, pieprz
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- 250 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 250 g papryki czerwonej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- papryka ostra
- pieprz ziołowy
- bazylia
- 2 łyżki oliwy
- 800 g cukinii
- 270 g tofu
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- papryka ostra
- 1 łyżka sosu sojowego
Wykonanie:
- Z podanych składników zagniatam ciasto (jak na pizzę) i wkładam je do wysmarowanej oliwą miski. Przykrywam ściereczką na ok. 1 godzinę.
- W międzyczasie przygotowuję farsz.
- Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojone boczniaki, dodaję sól, pieprz i sos sojowy. Mocno przysmażam.
- Przekładam gotowe grzyby do miski.
- Na tej samej patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam cebulę, czosnek, paprykę i pozostałe przyprawy i smażę do miękkości warzyw. Przekładam do miski z boczniakami.
- Czas na cukinię i tofu. Wykorzystuję po raz kolejny tą samą patelnię. Rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojona w kostkę cukinię i tofu wraz z przyprawami. Podsmażam.
- Przekładam do miski z warzywami i boczniakami. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do ostudzenia.
- Wyjmuję ciasto z miski i dzielę je na 12 kulek. Wałkuję na placki o średnicy ok. 15 cm, wkładam farsz i dokładnie zalepiam (staram się podwinąć brzegi parę razy, bo calzone gdy rosną lubią się rozkleić).
- Układam po 6 szt na na blasze do pieczenia i przykrywam ściereczką na 15 min.
- Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni.
- Smaruję mlekiem roślinnym "pierogi", posypuję czarnuszką i wstawiam do piekarnika na 20 minut.
- Podaję z sosem czosnkowym lub ketchupem.
podsmażone boczniaki |
0 komentarze
Prześlij komentarz