Szybkie, efektowne, smaczne i pachnące ciasto w wielu odsłonach. Wystarczy, że truskawki i borówki zamienię na śliwki węgierki, a otrzymam całkiem nowy SMAK. Od paru dni chodzą za mną leśne owoce: jagody i maliny...No cóż, nie mam wyjścia...kolejny wypiek w drodze:)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 75 ml oleju rzepakowego (5 łyżek)
- 100 g borówek amerykańskich
- 200 g truskawek
Wykonanie:
- Suche składniki wsypuję do miski i mieszam trzepaczką.
- Do drugiej miski wlewam mokre składniki i mieszam widelcem.
- Do suchych składników wlewam mokre i mieszam łyżką.
- Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
- Truskawki kroję na połówki.
- Wlewam ciasto do formy o średnicy 25 cm i mocno wciskam owoce (truskawki rozcięciem do góry).
- Piekę ok. 55 minut.
0 komentarze
Prześlij komentarz