czwartek, 3 września 2020

WEGAŃSKIE CIASTO Z OWOCAMI


Szybkie, efektowne, smaczne i pachnące ciasto w wielu odsłonach. Wystarczy, że truskawki i borówki zamienię na śliwki węgierki, a otrzymam całkiem nowy SMAK. Od paru dni chodzą za mną leśne owoce: jagody i maliny...No cóż, nie mam wyjścia...kolejny wypiek w drodze:)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 75 ml oleju rzepakowego (5 łyżek)
  • 100 g borówek amerykańskich
  • 200 g truskawek

Wykonanie:

  1. Suche składniki wsypuję do miski i mieszam trzepaczką.
  2. Do drugiej miski wlewam mokre składniki i mieszam widelcem.
  3. Do suchych składników wlewam mokre i mieszam łyżką.
  4. Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
  5. Truskawki kroję na połówki.
  6. Wlewam ciasto do formy o średnicy 25 cm i mocno wciskam owoce (truskawki rozcięciem do góry).
  7. Piekę ok. 55 minut.

0 komentarze

Prześlij komentarz