poniedziałek, 5 października 2020

DYNIA I KAPUSTA MODRA ZAPIEKANA Z PĘCZAKIEM

 


Bez smażenia, bez mielenia, bez lepienia.... po prostu wrzucam warzywa do piekarnika i samo się robi. Tym sposobem dodatkowa godzinka sprytnie zaoszczędzona:) Suszone leśne grzyby pięknie oddają zapach i od razu myślami przenoszę się do omszonych norweskich lasów, w których klimat jest nieziemski, bajkowy, po prostu CUDNY...

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy pęczak (suchej)
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 230 g białej ugotowanej fasoli (u mnie z kartonu)
  • 200 g kapusty modrej
  • 250 g dyni piżmowej
  • sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • 2 pieczarki
  • 5 suszonych grzybów leśnych
  • 2 i 1/2 szklanki wrzątku plus 2 łyżeczki domowej przyprawy "jarzynka" (kurkuma, sól, suszona włoszczyzna, czosnek granulowany)
  • 1 łyżka sosu sojowego

sos: 

  • 2 łyżki majonezu wegańskiego + 1 łyżka pasaty pomidorowej
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Piekarnik ustawiam na 200 stopni.
  2. Kroję dynię i kapustę w plastry o grubości 1 cm i posypuję je przyprawami i skrapiam oliwą z oliwek.
  3. W brytfannie na dnie układam pokrojoną w piórka cebulę, wsypuję pęczak.
  4. Układam na przemian plastry dyni i kapusty.
  5. Obsypuję warzywa fasolą, pieczarkami. Dodaję pokrojony czosnek i suszone grzyby.
  6. Do wrzątku dodaję przyprawę "jarzynkę" i zalewam warzywa.
  7. Po wierzchu solę, pieprzę i polewam sosem sojowym.
  8. Wstawiam do piekarnika i duszę pod przykryciem 1 godzinę.
  9. Zdejmuję przykrywkę i piekę kolejne 5 -10 minut.
  10. Podaję z sosem i natką pietruszki.

0 komentarze

Prześlij komentarz