poniedziałek, 26 października 2020

FLACZKI WEGAŃSKIE MINESTRONE (maltańskie inspiracje)


Oryginalna, maltańska nazwa tej potrawy to "Flaki minestrone", w której główny składnik nie jest wegański:) Podsmażone i dobrze przyprawione boczniaki świetnie sprawdzają się jako zamiennik mięsa.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 80 g szalotek
  • 200 g marchewki
  • 200 g dyni
  • 150 g ziemniaków
  • 70 g selera
  • 150 g kalafiora
  • 100 g groszku mrożonego
  • 1 litr wrzątku
  • 2 łyżki domowej przyprawy "jarzynka" (u mnie zmielona suszona włoszczyzna, sól, kurkuma i czosnek granulowany)
  • pieprz, sól, szczypta papryki ostrej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g boczniaków pokrojonych w paski
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • szczypta chilli
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Kroję warzywa (szalotki w piórka, marchew w cienkie plasterki, dynię, ziemniaki i seler w kostkę, kalafior rozdzielam na drobne różyczki).
  2. W garnku rozgrzewam oliwę i wrzucam szalotkę. Krótko podsmażam i dodaję pozostałe warzywa (oprócz groszku).
  3. Mieszam i podsmażam ok. 10 min.
  4. Zalewam warzywa wrzątkiem i dodaję przyprawę "jarzynkę".
  5. Gotuję ok. 20 minut.
  6. W międzyczasie na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam boczniaki, pozwalając im się przyrumienić.
  7. Dodaję paprykę wędzoną, słodką i ostrą.
  8. Pod koniec smażenia dodaję sos sojowy i mieszam.
  9. Wracam do zupy, do której dorzucam groszek i gotuję 5 minut.
  10. Dodaję przecier pomidorowy i połowę boczniaków.
  11. Gotuję kolejne 5 minut.
  12. Solę i pieprzę do smaku. Dodaję szczyptę papryki ostrej jeżeli minestrone jest zbyt łagodna.
  13. Zupę podaję z dużą łyżką boczniaków z patelni i natką pietruszki.

0 komentarze

Prześlij komentarz