Oryginalna, maltańska nazwa tej potrawy to "Flaki minestrone", w której główny składnik nie jest wegański:) Podsmażone i dobrze przyprawione boczniaki świetnie sprawdzają się jako zamiennik mięsa.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 80 g szalotek
- 200 g marchewki
- 200 g dyni
- 150 g ziemniaków
- 70 g selera
- 150 g kalafiora
- 100 g groszku mrożonego
- 1 litr wrzątku
- 2 łyżki domowej przyprawy "jarzynka" (u mnie zmielona suszona włoszczyzna, sól, kurkuma i czosnek granulowany)
- pieprz, sól, szczypta papryki ostrej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 g boczniaków pokrojonych w paski
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- szczypta chilli
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Kroję warzywa (szalotki w piórka, marchew w cienkie plasterki, dynię, ziemniaki i seler w kostkę, kalafior rozdzielam na drobne różyczki).
- W garnku rozgrzewam oliwę i wrzucam szalotkę. Krótko podsmażam i dodaję pozostałe warzywa (oprócz groszku).
- Mieszam i podsmażam ok. 10 min.
- Zalewam warzywa wrzątkiem i dodaję przyprawę "jarzynkę".
- Gotuję ok. 20 minut.
- W międzyczasie na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam boczniaki, pozwalając im się przyrumienić.
- Dodaję paprykę wędzoną, słodką i ostrą.
- Pod koniec smażenia dodaję sos sojowy i mieszam.
- Wracam do zupy, do której dorzucam groszek i gotuję 5 minut.
- Dodaję przecier pomidorowy i połowę boczniaków.
- Gotuję kolejne 5 minut.
- Solę i pieprzę do smaku. Dodaję szczyptę papryki ostrej jeżeli minestrone jest zbyt łagodna.
- Zupę podaję z dużą łyżką boczniaków z patelni i natką pietruszki.
0 komentarze
Prześlij komentarz