piątek, 30 października 2020

MARKIZY


Zbliża się weekend, więc dobrze być przygotowanym na błogie lenistwo:) Markizy z kremem jaglanym na pewno nam w tym pomogą. Chętnie pakuję je do pudełka i konsumuję w pięknych okolicznościach przyrody. Z gorącą kawą z termosu smakują niebiańsko!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru brązowego
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 50 ml roztopionej margaryny
  • 300 ml śmietany płynnej (u mnie owsiana z kartonu 13%)
  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • 400 ml wody
  • 5 łyżek syropu klonowego

Wykonanie:

  1. Do miski wsypuję sypkie składniki i mieszam trzepaczką.
  2. Do drugiej miski wlewam margarynę i śmietanę.
  3. Do suchych składników wlewam mokre i wyrabiam ciasto (jeżeli się lepi to podsypuję mąką).
  4. Wałkuję kawałki ciasta i wykrawam kółka.
  5. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok. 15 - 20 min w 180 stopniach.
  6. Odkładam do ostygnięcia.
  7. Teraz czas na krem. Kaszę jaglaną przepłukuję pod bieżącą wodą.
  8. Wsypuję ją do garnka i zalewam mlekiem kokosowym z wodą.
  9. Gotuję na bardzo małym ogniu pod przykryciem pilnując by się nie przypaliła ok. 20 min. Jeżeli widzę, że brakuje wody, dolewam małą ilość wrzątku.
  10. Lekko przestudzoną kaszę przekładam do blendera i dodaję syrop klonowy.
  11. Blenduję na gładką masę.
  12. Przekładam ciastka kremem i cieszę się ich smakiem przy porannej kawie:)
  13. Masy będzie więcej niż potrzeba, nadmiar przekładam do pucharków i wkładam do lodówki. Zjadam w następnych dniach z dżemem i owocami.

2 komentarze:

  1. na 2 szklanki kaszy tylko 800ml płynu? to nawet nie jest 1:2 - na pewno??

    OdpowiedzUsuń
  2. Gotowałam kaszę na małym ogniu dokładnie w tej ilości płynów, ale cały czas kontrolowałam sytuację i dolewałam wrzątku w razie potrzeby. Czyli na pewno było więcej płynu tak jak mówisz:)

    OdpowiedzUsuń