Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g cukru brązowego
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 50 ml roztopionej margaryny
- 300 ml śmietany płynnej (u mnie owsiana z kartonu 13%)
- 2 szklanki kaszy jaglanej
- 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 400 ml wody
- 5 łyżek syropu klonowego
Wykonanie:
- Do miski wsypuję sypkie składniki i mieszam trzepaczką.
- Do drugiej miski wlewam margarynę i śmietanę.
- Do suchych składników wlewam mokre i wyrabiam ciasto (jeżeli się lepi to podsypuję mąką).
- Wałkuję kawałki ciasta i wykrawam kółka.
- Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok. 15 - 20 min w 180 stopniach.
- Odkładam do ostygnięcia.
- Teraz czas na krem. Kaszę jaglaną przepłukuję pod bieżącą wodą.
- Wsypuję ją do garnka i zalewam mlekiem kokosowym z wodą.
- Gotuję na bardzo małym ogniu pod przykryciem pilnując by się nie przypaliła ok. 20 min. Jeżeli widzę, że brakuje wody, dolewam małą ilość wrzątku.
- Lekko przestudzoną kaszę przekładam do blendera i dodaję syrop klonowy.
- Blenduję na gładką masę.
- Przekładam ciastka kremem i cieszę się ich smakiem przy porannej kawie:)
- Masy będzie więcej niż potrzeba, nadmiar przekładam do pucharków i wkładam do lodówki. Zjadam w następnych dniach z dżemem i owocami.
na 2 szklanki kaszy tylko 800ml płynu? to nawet nie jest 1:2 - na pewno??
OdpowiedzUsuńGotowałam kaszę na małym ogniu dokładnie w tej ilości płynów, ale cały czas kontrolowałam sytuację i dolewałam wrzątku w razie potrzeby. Czyli na pewno było więcej płynu tak jak mówisz:)
OdpowiedzUsuń