KURKI! Lubię je zbierać, bo rosną w "stadach" i nigdy nie kończy się na jednej sztuce. Mają wyjątkowy kolor i kształt. Często zakopują się w puszystym mchu, chroniąc swoją kruchość. Dlatego miękkie, delikatne naleśniki, to idealne towarzystwo dla nich. Do tego aromatyczny sos pomidorowy i mamy wystrzałowe danie obiadowe lub kolacyjne.
Składniki:
(na 5 naleśników)ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
farsz:
- 2 łyżki oleju
- 100 g cebuli
- 200 g kurek
- 125 g tofu naturalnego
- szczypta papryki wędzonej
- szczypta papryki ostrej
- sól, pieprz
- 1 łyżka sosu sojowego
sos pomidorowy:
- 1 puszka (karton) pomidorów krojonych
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/4 papryki wędzonej
- szczypta papryki ostrej
- 3 łyżki śmietany płynnej (u mnie owsiana 13%)
- 2 łyżki płatków drożdżowych
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszam trzepaczką lub mikserem.
- Smażę naleśniki na mocno rozgrzanej patelni. Odkładam na talerz.
- Kroję cebulę w drobną kostkę i smażę na patelni z dodatkiem oleju.
- Kurki przelewam wrzątkiem (wtedy się nie kruszą), myję, suszę i kroję w paski. Dodaję do cebuli.
- Przyprawiam papryką wędzoną, ostrą, solą i pieprzem.
- Smażę do zeszklenia cebuli i miękkości kurek (ok. 10 min)
- Dodaję pokrojone tofu i sos sojowy.
- Mieszam i podsmażam 5 min i odstawiam.
- Czas na sos. Do małego garnuszka wlewam pomidory z puszki lub kartonu i dodaję cukier, sól, pieprz, bazylię, oregano, paprykę wędzoną, paprykę ostrą.
- Gotuję 10 minut.
- Dodaję śmietanę i płatki drożdżowe. Zagotowuję.
- Zwijam naleśniki i układam w naczyniu żaroodpornym.
- Zalewam sosem pomidorowym.
- Piekę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni / 20 minut.
Farsz do naleśników |
Sos pomidorowy |
Naleśniki z kurkami w sosie pomidorowym |
0 komentarze
Prześlij komentarz