Składniki:
(porcja dla 3-4 osób)- 230 g surowych ziemniaków
- 250 g puree z dyni (u mnie piżmowa)
- ok. 200 g mąki (ilość zależy od rodzaju ziemniaków i dyni)
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki curry
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz i sól
sos z boczniaków:
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 100 g boczniaków
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 3 łyżki wegańskiej śmietany z kartonu (u mnie owsiana 13%)
- koperek
Wykonanie:
- Dynię piekę w piekarniku 180 stopni/45 min (trudno dokładnie trafić z ilością, dlatego piekę większą ilość a nadmiar wykorzystuję do innych potraw lub mrożę).
- Lekko przestudzoną rozdrabniam na puree (użyłam praski do ziemniaków).
- Ugotowane ziemniaki również przeciskam przez praskę.
- Dynię i ziemniaki wrzucam do miski i czekam aż ostygnie.
- W międzyczasie przygotowuję sos.
- Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam drobno posiekaną cebulę.
- Dorzucam pokrojone w paski boczniaki. Pozwalam się im trochę przypiec.
- Doprawiam sosem sojowym, pieprzem i syropem klonowym.
- Na samym końcu podlewam śmietanką i wyłączam palnik.
- W dużym garnku gotuję osoloną wodę.
- Ziemniaki i dynię przyprawiam kurkumą, curry, gałką, solą i pieprzem.
- Dosypuję mąkę i wyrabiam ciasto. Jeżeli masa się klei, dodaję mąkę.
- Formuję wałki i nożem dzielę na kopytka.
- Gotuję w osolonej wodzie 5 min od wypłynięcia.
- Podaję z sosem z boczniaków i koperkiem.
0 komentarze
Prześlij komentarz