Ciasto na tortille przygotowałam ze specjalnej "mąki na tortille", ale przepis sprawdziłam również na tradycyjnej mące pszennej. Tortille w SMAKu są identyczne. Do ciasta z tradycyjną mąka pszenną musiałam dodać trochę więcej wody, aby masa się skleiła. Poza tym, cały proces przebiegał tak samo i bez zakłóceń:)
Składniki:
(na 10 tortilli)- 420 g mąki pszennej do tortilli lub zwykłej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- 250 ml wody (plus 2 łyżki jeżeli używam zwykłem mąki pszennej)
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wrzucam do blendera i mieszam aż ciasto się sklei.
- Formuję kulkę, dzielę na 10 części.
- Podsypuję blat mąką i z każdej części wałkuję cienki placek.
- Rozgrzewam patelnię z grubym dnem (najlepsza taka do naleśników) i piekę tortille.
- Po ok. 10 sekundach powinny tworzyć się bąble powietrza (jeżeli nie, prawdopodobnie patelnia jest za słabo nagrzana - moje placki smażę na mocy 7/9).
- Przewracam na drugą stronę i chwilę dosmażam.
- Tortille dobre są na ciepło i zimno, z dodatkami i bez:)
0 komentarze
Prześlij komentarz