Jarmuż - cenne warzywo z rodziny kapustowatych, które często wykorzystuję w codziennej diecie. Robię zielone koktajle, dodaję do surówek (wcześniej skrapiając cytryną, by nabrały soczystości i nieco zmiękły). Ostatnio chrupiące liście jarmużu dodaję do zup, które przez to zyskują na wyglądzie i SMAKu.
Składniki:
- 100 - 200 g jarmużu (tyle by zmieściły się na blasze z piekarnika)
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- oliwa
Wykonanie:
- Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni.
- Oddzielam liście jarmużu od twardych łodyg, kroję na mniejsze kawałki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posypuję przyprawami i skrapiam oliwą z oliwek.
- Dokładnie mieszam dłońmi, by przyprawy oblepiły jarmuż.
- Piekę ok. 10 min. Uważam by nie spalić delikatnych listków.
0 komentarze
Prześlij komentarz