Przygotowuję je często na drugie śniadanie. Polane syropem daktylowym SMAKują wyśmienicie. Do tego espresso i mogę działać dalej. Sprawdzą się też na wycieczce i w lunchboxie. Nie mogę powiedzieć jak SMAKują następnego dnia, bo nigdy nie przetrwały nocy:)
Składniki:
(na ok. 12 szt.)
składniki suche:
- 100g mąki jaglanej
- 50 g mąki owsianej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki mokre:
- 1 banan (80g)
- 300 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe)
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
- 2 łyżki oleju
dodatkowo:
- olej do natłuszczenia gofrownicy
- cukier puder
- syrop daktylowy
Wykonanie:
- Zalewam siemię lniane wodą i odstawiam na 10 min, aż utworzy się "kisiel".
- Do jednej miski wrzucam suche składniki i mieszam trzepaczką, aby napowietrzyć mieszankę.
- Do drugiej miski wlewam mokre składniki: rozgniecionego widelcem banana, siemię lniane rozmieszane z wodą, mleko i olej. Mieszam energicznie widelcem.
- Do suchych składników wlewam mokre i mieszam trzepaczką.
- Odstawiam na 10 min.
- Rozgrzewam gofrownicę, smaruję olejem i smażę gofry ok. 8 min (czas pieczenia zależy od rodzaju sprzętu kuchennego).
- Gofry podaję posypane cukrem pudrem i polane syropem daktylowym.
0 komentarze
Prześlij komentarz