Bardzo szybka i SMAKowita kremowa zupa, która na stole ląduje w niecałe 30 minut. W maksymalnie zakręconym dniu, potrzebuję expresowego dania z paru składników. Przepis ten zawsze mam w pamięci, bo nie jeden raz uratował mój honor w kuchni:)
Składniki:
(porcja dla 4 osób)
- 50 g cebuli
- 50 g pora
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 700 g cukinii
- 500 ml wody
- 1 łyżeczka przyprawy "jarzynka" (mielę suszoną włoszczyznę, z solą, kurkumą, czosnkiem granulowanym i przechowuję w słoiku)
- pieprz i sól do smaku
- 3 łyżki gęstej części mleczka kokosowego
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (można pominąć)
- 4 łyżki uprażonych pestek dyni
- płatki chilli
Wykonanie:
- W garnku, w którym będę gotowała zupę rozgrzewam oliwę i podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, por i czosnek. Pilnuję żeby nic się nie przypaliło.
- Dorzucam pokrojoną cukinię, mieszam i chwilę podduszam.
- Dolewam wodę (ja daję wrzątek) i przyprawiam "jarzynką", solą i pieprzem.
- Gotuję ok 15-20 minut.
- Dodaję mleczko kokosowe, płatki drożdżowe i miksuję na krem.
- Próbuję i w razie potrzeby dodaję soli i pieprzu.
- Zupę podaję z prażonymi pestkami dyni i płatkami chilli.
0 komentarze
Prześlij komentarz