środa, 2 grudnia 2020

Marchewkowa z soczewicą i chipsami z jarmużu




Kremowa zupa z soczewicą i świeżym imbirem, dodatkowo wzbogacona chrupiącymi chipsami z jarmużu. Brzmi nieźle, a smakuje jeszcze lepiej, szczególnie gdy uświadomię sobie, ile witamin jest w moim talerzu. Nadmiar chipsów wykorzystuję jako przekąskę lub dodaję do innych potraw. Na pewno się nie zmarnują:)

Składniki:

  • 100 g soczewicy
  • 60 g cebuli
  • 10 g (2 cm) korzenia imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 530 g marchewki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka przyprawy "jarzynka" (mielę suszoną włoszczyznę z kurkumą, solą i czosnkiem granulowanym i używam do różnych potraw)
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • szczypta tymianku
  • 500 ml wody
  • 250 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • chipsy z jarmużu
  • śmietanka wegańska (u mnie owsiana 13%)
  • płatkami chilli

Wykonanie:

  1. Soczewicę przepłukuję i odstawiam.
  2. W garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę.
  3. Dodaję cienko pokrojony imbir i marchewkę w kostkę.
  4. Wszystko podsmażam ok. 10 min mieszając od czasu do czasu.
  5. Wlewam wrzątek i dodaję przyprawy: sól, pieprz, "jarzynkę", tymianek.
  6. Dorzucam soczewicę i gotuję ok. 10 min.
  7. Dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję 5 min.
  8. Blenduję zupę na krem.
  9. Dolewam mleko i zagotowuję.
  10. Zupę podaję z chipsami z jarmużu, śmietanką i płatkami chilli.


0 komentarze

Prześlij komentarz