Kremowa zupa z soczewicą i świeżym imbirem, dodatkowo wzbogacona chrupiącymi chipsami z jarmużu. Brzmi nieźle, a smakuje jeszcze lepiej, szczególnie gdy uświadomię sobie, ile witamin jest w moim talerzu. Nadmiar chipsów wykorzystuję jako przekąskę lub dodaję do innych potraw. Na pewno się nie zmarnują:)
Składniki:
- 100 g soczewicy
- 60 g cebuli
- 10 g (2 cm) korzenia imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 530 g marchewki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka przyprawy "jarzynka" (mielę suszoną włoszczyznę z kurkumą, solą i czosnkiem granulowanym i używam do różnych potraw)
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- szczypta tymianku
- 500 ml wody
- 250 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe)
- chipsy z jarmużu
- śmietanka wegańska (u mnie owsiana 13%)
- płatkami chilli
Wykonanie:
- Soczewicę przepłukuję i odstawiam.
- W garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę.
- Dodaję cienko pokrojony imbir i marchewkę w kostkę.
- Wszystko podsmażam ok. 10 min mieszając od czasu do czasu.
- Wlewam wrzątek i dodaję przyprawy: sól, pieprz, "jarzynkę", tymianek.
- Dorzucam soczewicę i gotuję ok. 10 min.
- Dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję 5 min.
- Blenduję zupę na krem.
- Dolewam mleko i zagotowuję.
- Zupę podaję z chipsami z jarmużu, śmietanką i płatkami chilli.
0 komentarze
Prześlij komentarz