Dal (dahl) czyli indyjskie curry można przygotować z różnych strączków, najczęściej spotykany jest dal z czerwonej soczewicy. Curry z dodatkiem dzikiego ryżu i sosu pomidorowego, to mój ulubiony zestaw. Danie proste w wykonaniu, sycące i rozgrzewające, po prostu idealne na zimową porę. Czas przygotowania ok. 20 min!!!
Składniki:
- 200 g czerwonej suchej soczewicy
- 600 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki przyprawy "jarzynka" (mielę suszoną włoszczyznę, sól, kurkumę, czosnek granulowany i przechowuję w słoiku)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 liść laurowy
- 1/4 łyżeczki bazylii
- 6 łyżek gęstej części mleczka kokosowego
sos pomidorowy:
- 5 łyżek oleju
- 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki czarnej gorczycy
- 1/2 łyżeczki kozieradki
- 1 czerwona cebula (może być szalotka lub biała)
- 1 ząbek czosnku
- 150 g pomidorów z puszki krojonych
dodatki: np. ugotowany ryż (biały, czarny), kasza jaglana...
Wykonanie:
- Przepłukuję dokładnie soczewicę na sitku.
- Do garnka wlewam wodę (ja wlewam wrzątek), dosypuję przyprawy i doprowadzam do wrzenia.
- Wsypuję soczewicę i gotuję na małej mocy palnika ok. 13 min (mieszam od czasu do czasu, bo soczewica lubi się przypalić).
- Dolewam mleczko kokosowe i gotuję 2-3 minuty.
- Miksuję niedbale by zagęścić curry (powinny zostać widoczne kawałki strączków).
- W międzyczasie przygotowuję sos pomidorowy.
- Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam przyprawy i cały czas mieszam ok. 1 minutę.
- Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i smażę aż będzie miękka.
- Na koniec wlewam pomidory i podsmażam 5 minut. Sos pomidorowy gotowy!
- Dal z soczewicy podaję z ulubionymi dodatkami (ryż, kasza) i sosem pomidorowym. Zdarzyło mi się jeść bez dodatków i też było pyszne.
0 komentarze
Prześlij komentarz