wtorek, 5 stycznia 2021

DAL Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Dal (dahl)  czyli indyjskie curry można przygotować z różnych strączków, najczęściej spotykany jest dal z czerwonej soczewicy. Curry z dodatkiem dzikiego ryżu i sosu pomidorowego, to mój ulubiony zestaw. Danie proste w wykonaniu, sycące i rozgrzewające, po prostu idealne na zimową porę. Czas przygotowania ok. 20 min!!!

Składniki:

  • 200 g czerwonej suchej soczewicy
  • 600 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki przyprawy "jarzynka" (mielę suszoną włoszczyznę, sól, kurkumę, czosnek granulowany i przechowuję w słoiku)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki bazylii
  • 6 łyżek gęstej części mleczka kokosowego

sos pomidorowy:

  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki czarnej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • 1 czerwona cebula (może być szalotka lub biała)
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g pomidorów z puszki krojonych

dodatki: np. ugotowany ryż (biały, czarny), kasza jaglana...

Wykonanie:

  1. Przepłukuję dokładnie soczewicę na sitku.
  2. Do garnka wlewam wodę (ja wlewam wrzątek), dosypuję przyprawy i doprowadzam do wrzenia.
  3. Wsypuję soczewicę i gotuję na małej mocy palnika ok. 13 min (mieszam od czasu do czasu, bo soczewica lubi się przypalić).
  4. Dolewam mleczko kokosowe i gotuję 2-3 minuty.
  5. Miksuję niedbale by zagęścić curry (powinny zostać widoczne kawałki strączków).
  6. W międzyczasie przygotowuję sos pomidorowy.
  7. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam przyprawy i cały czas mieszam ok. 1 minutę.
  8. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i smażę aż będzie miękka.
  9. Na koniec wlewam pomidory i podsmażam 5 minut. Sos pomidorowy gotowy!
  10. Dal z soczewicy podaję z ulubionymi dodatkami (ryż, kasza) i sosem pomidorowym. Zdarzyło mi się jeść bez dodatków i też było pyszne.



0 komentarze

Prześlij komentarz