piątek, 15 stycznia 2021

DYNIA Z SZALOTKAMI I CZOSNKIEM


Niewiele składników, niewiele pracy a taki SMAK! Sama nie mogę w to uwierzyć:) Dressing robi tu całą robotę, więc bez niego nie warto podchodzić do tematu.

Składniki:

(porcja dla 3-4 osób)
  • 1 kg dyni hokaido
  • 1 główka czosnku
  • 250 g szalotek
  • 1 papryka czerwona
  • 1/5 puszki białej fasoli z puszki
  • sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona, curry
  • oliwa z oliwek

dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka natki pietruszki lub kolendry
  • parę plasterków papryczki chilli

Wykonanie:

  1. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni.
  2. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układam pokrojoną dynię ze skórką, ząbki nieobranego czosnku, szalotki przekrojone na pół, fasolę, paprykę w kawałkach.
  3. Posypuję wszystko przyprawami i skrapiam oliwą z oliwek.
  4. Wcieram przyprawy w warzywa.
  5. Wstawiam do piekarnika na 45 min.
  6. W międzyczasie z powyższych składników przygotowuję dressing (mieszam w miseczce wszystkie składniki).
  7. Gotowe danie polewam dressingiem i posypuję świeżą kolendrą lub pietruszką.


0 komentarze

Prześlij komentarz