Jak zwykle najlepsze dania wychodzą przypadkiem:) Coś było trzeba zrobić z gruszkami, których nikt nie chciał już jeść...W lodówce miałam kruszonkę, którą zapomniałam użyć do ciasta... i wyszło co wyszło, czyli mega pyszny, odjazdowy w SMAKach deser. Rekomenduję go z całego SERCA.
Składniki:
(porcja dla 4 osób, ale my zjedliśmy w 2:)))- 2 gruszki
- mała garść orzechów włoskich
- mała garść rodzynek
- cynamon
kruszonka:
- 35 g płatków owsianych
- 20 g cukru brązowego (u mnie kokosowy)
- odrobina ekstraktu waniliowego (można pominąć)
- 25 g margaryny wegańskiej
Wykonanie:
- Płatki owsiane lekko rozdrabniam w blenderze.
- W misce umieszczam płatki owsiane, cukier, wanilię i zimną margarynę pokrojoną w kostkę.
- Mieszam wszystko palcami, do czasu aż powstanie kruszonka.
- W naczyniu żaroodpornym układam ćwiartki wypestkowanych gruszek ze skórką.
- Posypuję rodzynkami, orzechami i cynamonem.
- Na wierzchu rozsypuję kruszonkę.
- Zapiekam (bez przykrycia) w piekarniku 180 stopni/30 - 40 min.
- Smakuje dobrze na ciepło i zimno. Do tego kulka lodów waniliowych i ach..., szkoda, że te nigdy nie zalegają w mojej zamrażarce:)))
Deser doskonaly pyszny i bardzo proste wykonanie 15min wykonanie i 15min w piekarniku i już jesz. POLECAM?!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję, cieszę się, że smakował:)
Usuń