wtorek, 12 stycznia 2021

GRUSZKI Z RODZYNKAMI I ORZECHAMI POD KRUSZONKĄ


Jak zwykle najlepsze dania wychodzą przypadkiem:) Coś było trzeba zrobić z gruszkami, których nikt nie chciał już jeść...W lodówce miałam kruszonkę, którą zapomniałam użyć do ciasta... i wyszło co wyszło, czyli mega pyszny, odjazdowy w SMAKach deser. Rekomenduję go z całego SERCA.

Składniki:

(porcja dla 4 osób, ale my zjedliśmy w 2:)))
  • 2 gruszki
  • mała garść orzechów włoskich
  • mała garść rodzynek
  • cynamon

kruszonka:

  • 35 g płatków owsianych
  • 20 g cukru brązowego (u mnie kokosowy)
  • odrobina ekstraktu waniliowego (można pominąć)
  • 25 g margaryny wegańskiej

Wykonanie:

  1. Płatki owsiane lekko rozdrabniam w blenderze.
  2. W misce umieszczam płatki owsiane, cukier, wanilię i zimną margarynę pokrojoną w kostkę.
  3. Mieszam wszystko palcami, do czasu aż powstanie kruszonka.
  4. W naczyniu żaroodpornym układam ćwiartki wypestkowanych gruszek ze skórką.
  5. Posypuję rodzynkami, orzechami i cynamonem.
  6. Na wierzchu rozsypuję kruszonkę.
  7. Zapiekam (bez przykrycia) w piekarniku 180 stopni/30 - 40 min.
  8. Smakuje dobrze na ciepło i zimno. Do tego kulka lodów waniliowych i ach..., szkoda, że te nigdy nie zalegają w mojej zamrażarce:)))

2 komentarze:

  1. Deser doskonaly pyszny i bardzo proste wykonanie 15min wykonanie i 15min w piekarniku i już jesz. POLECAM?!!!

    OdpowiedzUsuń