Guacamole serwuję z różnymi dodatkami, dzięki temu za każdym razem otrzymuję inny SMAK. Wersja z suszonymi pomidorami i kaparami jest po prostu pyszna, a podana w skórce może być efektowną przystawką. Wyśmienicie smakuje na śniadanie z kromką domowego chleba.
Przygotowałam ją w plenerze przy Mieczach w skale, nazywanych też Trzema Mieczami (norw. Sverd i fjell) w Stavanger. Monument ten, wykonany przez Fritza Røeda, norweskiego rzeźbiarza z Bryne, został odsłonięty przez króla Olafa V w 1983 roku. W jego skład wchodzą trzy duże miecze wbite w skałę na pamiątkę bitwy w Hafrsfjord w 872 r., kiedy to Harald Pięknowłosy pokonał swych rywali i dokonał zjednoczenia Norwegii w jedno królestwo. Największy miecz, o wysokości 9,2 metra, symbolizuje zwycięskiego króla, a dwa mniejsze reprezentują władców, którzy ponieśli porażkę. Pomnik jest jednocześnie symbolem pokoju. Miecze osadzono w skale aby nigdy więcej ich nie używać.
Składniki:
- 1 awokado
- 3 suszone pomidory z zalewy
- 5 pomidorków cherry
- 1 łyżeczka małych kaparów
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- 2 duże kapary z szypułką
Wykonanie:
- Awokado przekrawam na pół, pestkę wyrzucam, a miąższ delikatnie wykładam do miski. Uważam żeby nie uszkodzić skórki, bo przyda się do serwowania dania.
- Rozgniatam widelcem awokado.
- Dodaję drobno pokrojone pomidory suszone, rozgnieciony czosnek, kapary, sok z cytryny.
- Pomidorki cherry przekrawam na pół i dorzucam do miski.
- Solę, pieprzę do smaku i dokładnie mieszam.
- Guacamole przekładam do wydrążonych skórek awokado, posypuję pietruszką, ozdabiam dużymi kaparami i plastrami cytryny,
- Guacamole z suszonymi pomidorami i kaparami świetnie smakuje na kromce domowego chleba.
0 komentarze
Prześlij komentarz