środa, 27 stycznia 2021

GUACAMOLE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I KAPARAMI



Guacamole serwuję z różnymi dodatkami, dzięki temu za każdym razem otrzymuję inny SMAK. Wersja z suszonymi pomidorami i kaparami jest po prostu pyszna, a podana w skórce może być efektowną przystawką. Wyśmienicie smakuje na śniadanie z kromką domowego chleba. 
Przygotowałam ją w plenerze przy Mieczach w skale, nazywanych też Trzema Mieczami (norw. Sverd i fjell) w Stavanger. Monument ten, wykonany przez Fritza Røeda, norweskiego rzeźbiarza z Bryne, został odsłonięty przez króla Olafa V w 1983 roku. W jego skład wchodzą trzy duże miecze wbite w skałę na pamiątkę bitwy w Hafrsfjord w 872 r., kiedy to Harald Pięknowłosy pokonał swych rywali i dokonał zjednoczenia Norwegii w jedno królestwo. Największy miecz, o wysokości 9,2 metra, symbolizuje zwycięskiego króla, a dwa mniejsze reprezentują władców, którzy ponieśli porażkę. Pomnik jest jednocześnie symbolem pokoju. Miecze osadzono w skale aby nigdy więcej ich nie używać.

Składniki:

  • 1 awokado
  • 3 suszone pomidory z zalewy
  • 5 pomidorków cherry
  • 1 łyżeczka małych kaparów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 duże kapary z szypułką


Wykonanie:

  1. Awokado przekrawam na pół, pestkę wyrzucam, a miąższ delikatnie wykładam do miski. Uważam żeby nie uszkodzić skórki, bo przyda się do serwowania dania.
  2. Rozgniatam widelcem awokado.
  3. Dodaję drobno pokrojone pomidory suszone, rozgnieciony czosnek, kapary, sok z cytryny.
  4. Pomidorki cherry przekrawam na pół i dorzucam do miski.
  5. Solę, pieprzę do smaku i dokładnie mieszam.
  6. Guacamole przekładam do wydrążonych skórek awokado, posypuję pietruszką, ozdabiam dużymi kaparami i plastrami cytryny,
  7. Guacamole z suszonymi pomidorami i kaparami świetnie smakuje na kromce domowego chleba.



Dziękuję Basi Słodzince i Jeremiemu Woszczykowi za pomoc przy zdjęciach.



0 komentarze

Prześlij komentarz