Dania z makaronu to pewnik, zawsze SMAKują, zawsze wychodzą i zawsze proszą o jeszcze:) A do tego, czas przygotowania nie przekracza 30 minut. Zimą sięgam po mrożone warzywa, bo bardzo tęsknię za fasolką szparagową i groszkiem. "Kropką nad i" w tym przepisie jest wegański parmezan, którego używam także do kanapek, sałatek i zup.
Składniki:
- makaron (dowolny) na 2-3 osoby
- 200 g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
- 7 ząbków czosnku
- 10 pomidorków koktajlowych
- 12 sztuk czarnych oliwek marynowanych w soli (obranych z pestek)
- 2 cm papryczki chilli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- garść natki lub kolendry
- do podania: płatki chilli, wegański parmezan, limonka
Wykonanie:
- Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
- W międzyczasie gotuję fasolkę ok. 5 min, odcedzam i wrzucam na patelnię grillową. Skrapiam oliwą i chwilę podsmażam aż z każdej strony fasolki pojawią się paski od grilla.
- Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojony czosnek, połówki pomidorków, papryczkę chilli. Pilnuję żeby czosnek się nie przypalił. Na koniec dorzucam oliwki.
- Ugotowany makaron odcedzam i dodaję do patelni, mieszam dokładnie.
- Podaję z grillowaną fasolką.
- Danie skrapiam sokiem z limonki, posypuję natką (kolendrą), płatkami chilli i wegańskim parmezanem.
0 komentarze
Prześlij komentarz