piątek, 8 stycznia 2021

OWSIANKA Z OWOCAMI I SYROPEM DAKTYLOWYM



Prosta owsianka bez gotowania. Wystarczy zalać składniki gorącym mlekiem z wrzątkiem i śniadanie gotowe. Bez problemu można ją przygotować w plenerze, rozgrzeje i doda energii. Przepis testowałam (wypadł pozytywnie) na spacerze w zimowy poranek, czekając na wschód słońca na Randabergfjellet czyli wzgórzu w Randabergu (Norwegia). To jedno z moich ulubionych miejsc "tuż za rogiem". Widać z niego całą okolicę, liczne wyspy, statki, plażę i pola rolników. Czas się tutaj zatrzymuje, a myśli nie pędzą jak szalone.

Wzgórze w Randabergu i moja owsianka
(kliknij na zdjęcie)


Składniki:

(porcja dla 1 osoby)
  • 40g płatków owsianych
  • 5 orzechów włoskich
  • 1 suszona figa
  • 1/2 banana
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • syrop daktylowy do smaku
  • 80 ml wrzątku
  • 80 ml gorącego mleka

Wykonanie:

  1. Do miseczki wsypuję płatki owsiane.
  2. Dorzucam orzechy, pokrojoną figę i banana.
  3. Dodaję płatki migdałowe i sok z cytryny.
  4. Całość zalewam wrzątkiem i gorącym mlekiem (użyłam termosów).
  5. Polewam syropem daktylowym i posypuję cynamonem.


Fot. Karolina Federowicz

2 komentarze: