Parmezan przydaje mi się do wielu potraw, więc staram się go mieć zawsze pod ręką. Poza tym jest tak dobry, że używam go nie tylko do makaronów, ale także do kanapek, zup i sałatek. Gotowy wegański parmezan przechowuję w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku do 2 tygodni.
Składniki:
- 150 g migdałów
- 1 łyżka białego miso
- 3 łyżki płatków drożdżowych (do kupienia w marketach i sklepach ze zdrową żywnością)
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta pieprzu mielonego
Wykonanie:
- Migdały zalewam wrzątkiem na ok. 5 min, aż skórka gładko zacznie odchodzić.
- Obieram ze skórki i studzę migdały.
- Wszystkie składniki wrzucam do blendera i rozdrabniam, ale bez przesady...dobrze, jak widać większe kawałki.
0 komentarze
Prześlij komentarz