środa, 13 stycznia 2021

PLACKI Z CIECIORKI Z WARZYWAMI I HUMUSEM


Małe placuszki, które mieszczą się w dłoni, niepotrzebne są sztućce, po prostu chwytasz i lecisz dalej... Bardzo ładnie wyglądają na imprezowym stole, sprawdzą się też jako przystawka lub SMAKowita przekąska. U mnie z dodatkiem humusu, ale pasuje do nich każdy sos, pesto, pasta itp. Może coś zostało z wczorajszego obiadu? Ten placek przyjmie wszystko! Jedyne co musisz mieć, to mąka z ciecierzycy (cieciorki). Reszta to tylko fantazja...

Składniki:

(na ok. 10 placków)
  • 1 szklanka mąki z cieciorki
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (do kupienia w marketach i sklepach ze zdrową żywnością)
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta soli i pieprzu
  • olej

dodatki dowolne (u mnie):

  • humus
  • suszone pomidory
  • marchewka w cienkie słupki
  • sałata/rukola/kapusta pekińska/szpinak
  • ogórek
  • oliwki
  • papryka
  • rzodkiewka
  • kapary

Wykonanie:

  1. Wszystkie dodatki kroję w dowolne kształty i odstawiam.
  2. Do miski wsypuję suche składniki (mąkę, płatki drożdżowe, kumin, paprykę ostrą, sól, pieprz) i mieszam trzepaczką.
  3. Dolewam wodę i nadal mieszam aż wszystkie grudki znikną. Odstawiam masę na 10 min aż trochę zgęstnie.
  4. Na patelni rozgrzewam olej i smażę placki (smażą się szybko na rumiano).
  5. Placki smaruję humusem (lub inną pastą) i dekoruję warzywami.

2 komentarze:

  1. Wyglądają apetycznie😋Jakie są placuszki po upieczeniu? Twarde czy miękkie? Jak długo można je przechowywać i w jakich warunkach? Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję:) Trochę przypominają mi małe omleciki. Przechowywać w lodówce (myślę, że 3 dni dadzą radę, chociaż u mnie nie dotrwały nawet do następnego dnia:))

    OdpowiedzUsuń