Małe placuszki, które mieszczą się w dłoni, niepotrzebne są sztućce, po prostu chwytasz i lecisz dalej... Bardzo ładnie wyglądają na imprezowym stole, sprawdzą się też jako przystawka lub SMAKowita przekąska. U mnie z dodatkiem humusu, ale pasuje do nich każdy sos, pesto, pasta itp. Może coś zostało z wczorajszego obiadu? Ten placek przyjmie wszystko! Jedyne co musisz mieć, to mąka z ciecierzycy (cieciorki). Reszta to tylko fantazja...
Składniki:
(na ok. 10 placków)
- 1 szklanka mąki z cieciorki
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka płatków drożdżowych (do kupienia w marketach i sklepach ze zdrową żywnością)
- 1/4 łyżeczki kuminu
- szczypta ostrej papryki
- szczypta soli i pieprzu
- olej
dodatki dowolne (u mnie):
- humus
- suszone pomidory
- marchewka w cienkie słupki
- sałata/rukola/kapusta pekińska/szpinak
- ogórek
- oliwki
- papryka
- rzodkiewka
- kapary
Wykonanie:
- Wszystkie dodatki kroję w dowolne kształty i odstawiam.
- Do miski wsypuję suche składniki (mąkę, płatki drożdżowe, kumin, paprykę ostrą, sól, pieprz) i mieszam trzepaczką.
- Dolewam wodę i nadal mieszam aż wszystkie grudki znikną. Odstawiam masę na 10 min aż trochę zgęstnie.
- Na patelni rozgrzewam olej i smażę placki (smażą się szybko na rumiano).
- Placki smaruję humusem (lub inną pastą) i dekoruję warzywami.
Wyglądają apetycznie😋Jakie są placuszki po upieczeniu? Twarde czy miękkie? Jak długo można je przechowywać i w jakich warunkach? Dziękuję
OdpowiedzUsuńdziękuję:) Trochę przypominają mi małe omleciki. Przechowywać w lodówce (myślę, że 3 dni dadzą radę, chociaż u mnie nie dotrwały nawet do następnego dnia:))
OdpowiedzUsuń