To pierwszy filmik z cyklu VeganSmak na kanale YouTube. Norweska przyroda tak zachwyca, że... gotowanie to krótki przystanek na szlaku.
Preikestolen (w tłumaczeniu - ambona) - to nasz pierwszy cel. Jest to jedno z najczęściej odwiedzanych miejsc w Norwegii. 1 stycznia 2021 r o świcie zaczęliśmy naszą wspinaczkę, by po ok. 1,5 godz. stanąć na szczycie, czyli na półce skalnej o wymiarach ok. 25m x 25m. Z klifu wysokiego na 604 m rozpościera się zachwycający widok na lazurową wodę Lysefjordu i pobliskie góry. Tutaj pijemy noworocznego szampana (bezalkoholowego:)) i jemy noworoczne śniadanie - pomidorową pastę z cieciorki na domowym chlebie, której przygotowanie w tych okolicznościach przyrody okazało się nie lada wyzwaniem:)
Składniki:
- 240 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
- 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 suszonych pomidorów z zalewy
- 1/2 czerwonej cebuli
- szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
- woda
Wykonanie:
- Przepłukaną ciecierzycę wrzucam do blendera (lub ugniatam widelcem) razem z przecierem, oliwą, kuminem i papryką.
- Dolewam trochę zimnej wody i dalej rozdrabniam.
- Jeżeli jest za ścisła, dolewam wodę aż gęstość będzie odpowiednia dla pasty.
- Cebulę i suszone pomidory kroję w drobną kostkę i dorzucam do pasty. Mieszam łyżką.
- Solę i pieprzę do smaku.
- Podaję na kromce chleba.
Fot. Karolina Federowicz
Więcej informacji o Preikestolen znajdziesz na preikestolen365.com
0 komentarze
Prześlij komentarz