Przygotowanie czegokolwiek do jedzenia na mrozie to duże wyzwanie (widzicie szron na talerzu?). Jednak słońce wynagradza wszystkie niedogodności. Mosterøy to wyspa położona ok. 15 km od Randabergu (gdzie mieszkam), wystarczy krótka jazda podwodnym tunelem, przejazd mostem i parkuje się pod niewielkim wzgórzem Mastravarden. Spacer pod górę i można podziwiać widoki.
Składniki:
- 2 szklanki mąki PAN
- 2 i 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
- ulubione warzywa (u mnie pomidor, awokado, sałata, natka pietruszki i wegański ser żółty)
Wykonanie:
- Do miski wsypuje mąkę, wodę, sól i mieszam.
- Odstawiam ciasto na 5 min.
- Formuję placki o średnicy ok. 10 cm i grubości 1 cm (robię kulkę i spłaszczam).
- Smażę na oleju na średniej mocy palnika po 5 min z każdej strony.
- Odkładam na ręcznik papierowy.
- Przekrawam i wkładam do kieszonki przygotowane wcześniej składniki (u mnie ułożone na wierzchu).
Fot. Karolina Federowicz
0 komentarze
Prześlij komentarz