piątek, 22 stycznia 2021

WYSPA RENNESØY (NORWEGIA) - POMIDOROWY RYŻ NA OSTRO


Zimą trudno znaleźć odpowiednie miejsce do gotowania w plenerze, niskie temperatury i przeszywający mroźny wiatr utrudniają to zadanie. Ale jak już się znajdzie, to... chwilo trwaj! Otulone drzewami, wysoko położone jeziorko na pobliskiej wyspie,  było strzałem w dziesiątkę. Rennesøy jest  oddalona o ok. 17 km od Randabergu (gdzie mieszkam) i wystarczy przejechać dwa podwodne tunele by znaleźć się na wyspie. Później tylko serpentynami na szczyt niewielkiego wzniesienia i już jesteśmy u celu. Brzeg zamarzniętej tafli wody to miejsce idealne, by rozłożyć się z naszymi garami:) Przytargałyśmy też suche drewno z domu i duuuużo rozpałki, aby nie było niespodzianek:)

Składniki:

(porcja dla 2 osób)
  • 100 g ryżu suchego (u mnie basmati)
  • 250 ml wrzątku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm papryczki chilli
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy "jarzynka"(mielę suszoną włoszczyznę, sól morską, kurkumę i czosnek granulowany - przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku)
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • szczypta pieprzu
  • liście kolendry lub pietruszki
  • wegański parmezan
  • kapary

Wykonanie:

  1. Cebulę, czosnek, papryczkę chilli i imbir kroję w drobną kostkę.
  2. W garnku, w którym będę gotować ryż, rozgrzewam oliwę i podsmażam cebulę z czosnkiem.
  3. Dodaję przyprawy: papryczkę chilli, imbir, "jarzynkę", curry, paprykę wędzoną, sól, pieprz.
  4. Mieszam dokładnie i chwilę podsmażam.
  5. Dorzucam ryż i mieszam.
  6. Wlewam wrzątek, przykrywam pokrywką i duszę ok. 15 min, aż ryż będzie miękki.
  7. Na koniec dodaję przecier pomidorowy, mieszam i chwilę gotuję.
  8. Pomidorowy ryż na ostro podaję z pietruszką (kolendrą), wegańskim parmezanem i kaparami.
Fot. Karolina Federowicz




0 komentarze

Prześlij komentarz