czwartek, 28 stycznia 2021

ZIELONA SAŁATKA Z KARMELIZOWANĄ BRUKSELKĄ


Wszystko co zielone wydaje się być zdrowe, więc idę tym tropem i ze smakiem zajadam sałatkę z zielonych warzyw. Karmelizowana brukselka i orzeźwiający dressing zaostrza apetyt. Sałatkę chętnie pakuję do veganboxa lub podaję na kolację. Uprawa brukselki jest bardzo popularna w mojej wsi, dlatego często mam ją w swoim menu.

Składniki:

  • 1/2 sałaty rzymskiej
  • garść natki pietruszki
  • 1/2 awokado
  • 6 ciemnych oliwek marynowanych w soli (można pominąć)
  • 8 brukselek
  • 1 kłącze selera naciowego
  • 5 cm ogórka 
  • 1 łyżka rodzynek
  • kilka kaparów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • papryka wędzona
  • sól
  • pieprz
  • curry

dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • oregano, sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i wrzucam pokrojone w plasterki brukselki.
  2. Przyprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną, curry. Podsmażam 5-10 min.
  3. Wlewam sos sojowy i syrop klonowy. Mieszam i smażę aż brukselki się zrumienią. Na koniec dodaję rodzynki i chwilę smażę.
  4. W międzyczasie kroję wszystkie warzywa.
  5. Z podanych wyżej składników przygotowuję dressing. Dokładnie mieszam.
  6. Do miski wrzucam pokrojone warzywa i karmelizowane brukselki z rodzynkami.
  7. Sałatkę polewam dressingiem i ozdabiam kaparami.

0 komentarze

Prześlij komentarz