Wszystko co zielone wydaje się być zdrowe, więc idę tym tropem i ze smakiem zajadam sałatkę z zielonych warzyw. Karmelizowana brukselka i orzeźwiający dressing zaostrza apetyt. Sałatkę chętnie pakuję do veganboxa lub podaję na kolację. Uprawa brukselki jest bardzo popularna w mojej wsi, dlatego często mam ją w swoim menu.
Składniki:
- 1/2 sałaty rzymskiej
- garść natki pietruszki
- 1/2 awokado
- 6 ciemnych oliwek marynowanych w soli (można pominąć)
- 8 brukselek
- 1 kłącze selera naciowego
- 5 cm ogórka
- 1 łyżka rodzynek
- kilka kaparów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- papryka wędzona
- sól
- pieprz
- curry
dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- oregano, sól, pieprz
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i wrzucam pokrojone w plasterki brukselki.
- Przyprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną, curry. Podsmażam 5-10 min.
- Wlewam sos sojowy i syrop klonowy. Mieszam i smażę aż brukselki się zrumienią. Na koniec dodaję rodzynki i chwilę smażę.
- W międzyczasie kroję wszystkie warzywa.
- Z podanych wyżej składników przygotowuję dressing. Dokładnie mieszam.
- Do miski wrzucam pokrojone warzywa i karmelizowane brukselki z rodzynkami.
- Sałatkę polewam dressingiem i ozdabiam kaparami.
0 komentarze
Prześlij komentarz