Rozgrzewającą zupę z czerwonej soczewicy przygotowałam w plenerze w Gaudland (południowa Norwegia) - położonym nad uroczym, małym jeziorkiem. Bajkowe otoczenie, skrzypiący śnieg, cisza i oślepiające słońce....czy można sobie wyobrazić piękniejsze warunki do gotowania?
Składniki:
- oliwa z oliwek
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
- 200g soczewicy
- 600ml wody
- 200ml mleka roślinnego
- natka pietruszki
- wegański parmezan
- domowy chleb
Wykonanie:
- Rozgrzewam oliwę w garnku i podsmażam pokrojoną cebulę, czosnek i imbir.
- Dodaję przyprawy: sól, curry, paprykę wędzoną. Chwilę podduszam.
- Dorzucam soczewicę i mieszam.
- Dolewam wodę, gotuję ok. 10 min.
- Dolewam mleko roślinne, gotuję 5 min.
- Podaję z natką pietruszki, wegańskim parmezanem i kromką domowego chleba.
Fot. Karolina Federowicz
0 komentarze
Prześlij komentarz