wtorek, 26 stycznia 2021

ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY


Rozgrzewającą zupę z czerwonej soczewicy przygotowałam w plenerze w Gaudland (południowa Norwegia) - położonym nad uroczym, małym jeziorkiem. Bajkowe otoczenie, skrzypiący śnieg, cisza i oślepiające słońce....czy można sobie wyobrazić piękniejsze warunki do gotowania?  

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
  • 200g soczewicy
  • 600ml wody
  • 200ml mleka roślinnego
  • natka pietruszki
  • wegański parmezan
  • domowy chleb

Wykonanie:

  1. Rozgrzewam oliwę w garnku i podsmażam pokrojoną cebulę, czosnek i imbir.
  2. Dodaję przyprawy: sól, curry, paprykę wędzoną. Chwilę podduszam.
  3. Dorzucam soczewicę i mieszam.
  4. Dolewam wodę, gotuję ok. 10 min.
  5. Dolewam mleko roślinne, gotuję 5 min.
  6. Podaję z natką pietruszki, wegańskim parmezanem i kromką domowego chleba.
Fot. Karolina Federowicz



0 komentarze

Prześlij komentarz