poniedziałek, 1 lutego 2021

CHRUPIĄCE KOTLETY Z PIEKARNIKA


Kiedy mam ochotę coś zjeść, to raczej wybiorę savory niż sweet food. Kotlety z piekarnika, to naprawdę zero roboty, a po pół godzinie można usłyszeć pierwszy, chrupiący kęs. Wariacji podania jest dużo: można zapakować je do veganboxa (praca, szkoła), można podać z ulubionymi dodatkami z domowej spiżarki, albo po prostu chwycić do ręki jako przekąskę.

Składniki:

  • 100 ml suchej kaszy jaglanej
  • 175 g fasoli czerwonej z puszki
  • 200 g tofu naturalnego
  • 5 pomidorów suszonych z zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  •  1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki z cieciorki

Wykonanie:

  1. Kaszę przepłukuję pod bieżącą wodą i gotuję do miękkości.
  2. Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i rozdrabniam.
  3. Formuję kotlety i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lekko zwilżam ręce wodą, łatwiej się formuje)
  4. Piekę w temp. 200 stopni/ 15 minut, przewracam i dopiekam kolejne 15 minut.
  5. Podaję z ulubionymi dodatkami.

0 komentarze

Prześlij komentarz