Miechunkę i czerwoną brukselkę użyłam w kuchni pierwszy raz. Modry kolor brukselki jest przepiękny...kupiłam od razu dwie paczki:) SMAK miechunki znam z dzieciństwa, babcia Lodzia uprawiała ją w ogródku i mówiła, że to rodzynki. Miała rację, bo jedna z nazw to właśnie "rodzynek brazylijski". Inne to: jagoda inkaska, jagoda peruwiańska, wenezuelskie topo-tono, miechunka jadalna i wiśnia peruwiańska. Pomarańczowe jagody mają słodko-winny SMAK, a kształt liści kojarzy mi się z papierowymi, delikatnymi lampionami.
Składniki:
(porcja dla 2-3 osób)
- 1/2 dyni piżmowej
- 1 cebula
- 400 g czerwonej brukselki
- sos sojowy
- syrop klonowy
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- papryka wędzona
- papryka chilli
- kumin
- dodatki: szczypiorek, limonka
Wykonanie:
- Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni.
- Kroję dynię na plastry (nie obieram) i wydrążam środek z pestkami.
- Brukselki kroję na połówki a cebulę w piórka.
- Warzywa umieszczam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posypuję przyprawami, polewam oliwą z oliwek, syropem klonowym i sosem sojowym.
- Mieszam dokładnie.
- Piekę ok. 30 minut aż warzywa się zarumienią i będą miękkie.
- Na talerzu układam dynię, brukselkę z cebulą .
- Dodaję ćwiartkę limonki oraz miechunkę.
- Całość posypuję szczypiorkiem.
0 komentarze
Prześlij komentarz