środa, 17 lutego 2021

KARMELIZOWANA BRUKSELKA Z MARCHEWKĄ I CEBULĄ



Moim kulinarnym odkryciem ostatniego roku jest brukselka. Przygotowuję ją w różnych wersjach i podaję z różnymi dodatkami. Jej uniwersalność wciąż mnie zadziwia. Można ją podać na obiad, dodać do sałatki, spakować do vegan boxa, albo zjeść na przekąskę. 

Ulubione przepisy z brukselką:

Składniki:

  • 400g czerwonej brukselki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 marchew
  • 1 łyżka żurawiny suszonej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • sól, pieprz

  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól, pieprz

  • do podania: kuskus lub inna kasza, ziemniaki, ryż...

Wykonanie:

  1. Używam jednocześnie dwóch patelni.
  2. Na jednej rozgrzewam olej kokosowy i wrzucam pokrojoną cebulę.
  3. Dodaję paprykę wędzoną, sos sojowy i syrop klonowy.
  4. Podsmażam aż cebula będzie miękka.
  5. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewam olej kokosowy i wrzucam przekrojone na pół brukselki.
  6. Skrapiam brukselki sokiem z cytryny (aby nie stracić pięknego modrego koloru).
  7. Dodaję pokrojoną w cienkie plastry marchewkę i żurawinę.
  8. Podsmażam ok. 10 min.
  9. Dodaję sos sojowy i syrop klonowy.
  10. Podsmażam aż warzywa będą miękkie.
  11. Brukselkę z marchewką i cebulą podaję z kuskusem lub innymi ulubionymi dodatkami.


0 komentarze

Prześlij komentarz