Moim kulinarnym odkryciem ostatniego roku jest brukselka. Przygotowuję ją w różnych wersjach i podaję z różnymi dodatkami. Jej uniwersalność wciąż mnie zadziwia. Można ją podać na obiad, dodać do sałatki, spakować do vegan boxa, albo zjeść na przekąskę.
Ulubione przepisy z brukselką:
Składniki:
- 400g czerwonej brukselki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 marchew
- 1 łyżka żurawiny suszonej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- sól, pieprz
- do podania: kuskus lub inna kasza, ziemniaki, ryż...
Wykonanie:
- Używam jednocześnie dwóch patelni.
- Na jednej rozgrzewam olej kokosowy i wrzucam pokrojoną cebulę.
- Dodaję paprykę wędzoną, sos sojowy i syrop klonowy.
- Podsmażam aż cebula będzie miękka.
- W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewam olej kokosowy i wrzucam przekrojone na pół brukselki.
- Skrapiam brukselki sokiem z cytryny (aby nie stracić pięknego modrego koloru).
- Dodaję pokrojoną w cienkie plastry marchewkę i żurawinę.
- Podsmażam ok. 10 min.
- Dodaję sos sojowy i syrop klonowy.
- Podsmażam aż warzywa będą miękkie.
- Brukselkę z marchewką i cebulą podaję z kuskusem lub innymi ulubionymi dodatkami.
0 komentarze
Prześlij komentarz