poniedziałek, 22 lutego 2021

MUFFINY CUKINIOWE


Muffiny cukiniowe, dobrze wyglądają, dobrze SMAKują i wpasują się w każdą sytuację. Można podać je na obiad, zabrać na wycieczkę, do szkoły, do pracy i podać jako przystawkę na przyjęciu. "Dogadują" się z każdym sosem, więc wszystko zależy od naszej fantazji i zachcianki.

Składniki:

(na ok. 8 muffinek)
  • 125g naturalnego tofu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta chilli
  • 200g cukinii
  • 40g szalotki
  • 3 suszone pomidory z zalewy
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • 150g mąki (u mnie mieszanka chlebowa)
  • 2 łyżki siemienia lnianego plus 6 łyżek wody
  • 10 łyżek mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (lub innego)

Wykonanie:

  1. Do misku wlewam sos sojowy, syrop klonowy, czosnek granulowany, szczyptę chilli.
  2. Tofu kroję w kostkę i wrzucam do marynaty. Mieszam i odstawiam. 
  3. Siemię lniane zalewam wodą i odstawiam.
  4. Cukinię tarkuję na tarce (duże oczka) i odciskam na sitku. 
  5. Do dużej miski wrzucam suche składniki: szalotkę i suszone pomidory pokrojone w kostkę, cukinię, odcedzone tofu, mąkę, przyprawy, płatki drożdżowe i sodę. Mieszam.
  6. Do drugiej miski wlewam mokre składniki: mleko, siemię lniane, olej kokosowy. Mieszam.
  7. Do suchych składników wlewam mokre i mieszam łyżką.
  8. Mieszankę nakładam do foremek na muffinki.
  9. Piekę 30 min./180 st.C.
  10. Najlepsze po przestudzeniu z dodatkiem sosu czosnkowego.



0 komentarze

Prześlij komentarz