Muffiny cukiniowe, dobrze wyglądają, dobrze SMAKują i wpasują się w każdą sytuację. Można podać je na obiad, zabrać na wycieczkę, do szkoły, do pracy i podać jako przystawkę na przyjęciu. "Dogadują" się z każdym sosem, więc wszystko zależy od naszej fantazji i zachcianki.
Składniki:
(na ok. 8 muffinek)
- 125g naturalnego tofu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta chilli
- 200g cukinii
- 40g szalotki
- 3 suszone pomidory z zalewy
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- pieprz
- 1 łyżeczka curry
- 150g mąki (u mnie mieszanka chlebowa)
- 2 łyżki siemienia lnianego plus 6 łyżek wody
- 10 łyżek mleka roślinnego (u mnie sojowe)
- 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (lub innego)
Wykonanie:
- Do misku wlewam sos sojowy, syrop klonowy, czosnek granulowany, szczyptę chilli.
- Tofu kroję w kostkę i wrzucam do marynaty. Mieszam i odstawiam.
- Siemię lniane zalewam wodą i odstawiam.
- Cukinię tarkuję na tarce (duże oczka) i odciskam na sitku.
- Do dużej miski wrzucam suche składniki: szalotkę i suszone pomidory pokrojone w kostkę, cukinię, odcedzone tofu, mąkę, przyprawy, płatki drożdżowe i sodę. Mieszam.
- Do drugiej miski wlewam mokre składniki: mleko, siemię lniane, olej kokosowy. Mieszam.
- Do suchych składników wlewam mokre i mieszam łyżką.
- Mieszankę nakładam do foremek na muffinki.
- Piekę 30 min./180 st.C.
- Najlepsze po przestudzeniu z dodatkiem sosu czosnkowego.
0 komentarze
Prześlij komentarz