Pachnące owocami i czekoladą, bezglutenowe naleśniki pierwszy raz przygotowałam w Walentynki. Zjedliśmy je z apetytem i na pewno powtórzę tę recepturę. Bardzo się cieszę, kiedy wstrzelę się w SMAKi rodziny... pozytywny odzew dodaje siły i energii do dalszych kulinarnych poszukiwań.
Składniki:
- 1 szkl. mąki gryczanej
- 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
- 1/2 szkl. mąki ryżowej
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- szczypta kardamonu
- 3 szkl. mleka roślinnego (u mnie sojowe)
sos czekoladowy:
- 6 łyżeczek wody
- 3 łyżeczki oleju kokosowego
- 6 łyżeczek cukru
- 3 łyżki kakao
dodatki:
- owoce leśne (mrożone)
- borówki
- dżem
Wykonanie:
- W jednej misce mieszam sypkie składniki.
- W drugiej mieszam mleko z oliwą.
- Łączę suche składniki z mokrymi.
- Naleśniki smażę na patelni posmarowanej odrobiną oleju kokosowego.
- Składniki na sos czekoladowy rozpuszczam w małym rondelku, mieszam aż cukier się rozpuści.
- Gotowe naleśniki smaruję dżemem, polewam sosem czekoladowym i dekoruję owocami.
0 komentarze
Prześlij komentarz