wtorek, 16 lutego 2021

NALEŚNIKI GRYCZANO-KUKURYDZIANO-RYŻOWE


Pachnące owocami i czekoladą, bezglutenowe naleśniki pierwszy raz przygotowałam w Walentynki. Zjedliśmy je z apetytem i na pewno powtórzę tę recepturę. Bardzo się cieszę, kiedy wstrzelę się w SMAKi rodziny... pozytywny odzew dodaje siły i energii do dalszych kulinarnych poszukiwań.

Składniki:

  • 1 szkl. mąki gryczanej
  • 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1/2 szkl. mąki ryżowej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • szczypta kardamonu
  • 3 szkl. mleka roślinnego (u mnie sojowe)

sos czekoladowy:

  • 6 łyżeczek wody
  • 3 łyżeczki oleju kokosowego
  • 6 łyżeczek cukru
  • 3 łyżki kakao

dodatki:

  • owoce leśne (mrożone)
  • borówki
  • dżem

Wykonanie:

  1. W jednej misce mieszam sypkie składniki.
  2. W drugiej mieszam mleko z oliwą.
  3. Łączę suche składniki z mokrymi.
  4. Naleśniki smażę na patelni posmarowanej odrobiną oleju kokosowego.
  5. Składniki na sos czekoladowy rozpuszczam w małym rondelku, mieszam aż cukier się rozpuści.
  6. Gotowe naleśniki smaruję dżemem, polewam sosem czekoladowym i dekoruję owocami.

0 komentarze

Prześlij komentarz