sobota, 20 lutego 2021

PIECZYWO CHRUPKIE

Wpadłam teraz w jakiś "ciąg" z pieczeniem pieczywa chrupkiego i nie mogę się zatrzymać. Testuję, próbuję, pakuję...i tak w kółko. Dobrze wysuszone, szczelnie zamknięte, może być przechowywane nawet rok!!! Warto mieć awaryjną porcję chleba w słoiku. Chrupiące prostokąty (lub inne kształty) idealne na wycieczkę, do vegan boxa, na śniadanie, jako dodatek do zupy itp. 

Składniki:

  • 1 i 1/2 szkl. mielonego siemienia lnianego
  • 1/4 szkl. słonecznika
  • 1/4 szkl. sezamu
  • 1/4 szkl. dyni
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 1 szkl. wody

  • 2 łyżki kurkumy
  • 1/2 łyżki mielonej kozieradki
  • 1 i 1/2 łyżki suszonego czosnku
  • 1 i 1/2 łyżki suszonej cebuli
  • 1 i 1/2 łyżki suszonego szczypiorku
  • 1 i 1/2 łyżki suszonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 szkl. soku pomidorowego

Wykonanie:

  1. Do miski wrzucam wszystkie ziarna.
  2. Zalewam 1 szkl. wody i odstawiam na parę godzin.
  3. Wsypuję wszystkie przyprawy.
  4. Wlewam sok pomidorowy i dokładnie mieszam.
  5. Wykładam papierem do pieczenia 2 blachy.
  6. Rozsmarowuję masę i od razu dzielę na kawałki.
  7. Piekę w piekarniku w 100 st.C/ 1 godz.
  8. Wyjmuję i nożyczkami kroję (razem z papierem) na kawałki.
  9. Układam pieczywo w suszarce (do grzybów) i suszę wstępnie 1 godzinę / 55 st. C.
  10. Odrywam papier i suszę aż będą wysuszone "na pieprz" (ok. 10 godzin / 55 st. C).
  11. Przechowuję w szczelnie zamkniętych pojemnikach.





0 komentarze

Prześlij komentarz