Sałatkę z kuskusem przygotowałam w plenerze, w pobliżu latarni Tungenes w Randabergu. Obecnie objekt nie spełnia swojej pierwotnej funcji, ale w przeszłości był drogowskazem dla wpływających Byfjordem do Stavanger. Latarnię zaadaptowano na małe muzeum o temtyce morskiej i kawiarnię. Okolica bardzo klimatyczna, romantyczna, idealna do spacerowania....i gotowania:)
Składniki:
(porcja dla 2 osób)
- 1/2 szkl. suchego kuskusu
- 125g tofu naturalnego
- 1/4 papryki żółtej
- 1/4 papryki czerwonej
- 1/4 ogórka zielonego
- 1/4 cebuli czerwonej
- 1/2 ząbka czosnku
- 5 pomidorów suszonych z zalewy
- 1 łyżka kaparów
- sól i pieprz
- liście kolendry i mięty
dressing:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta oregano
marynata do tofu:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta chili
Przygotowanie:
- W miseczce mieszam składniki marynaty.
- Wrzucam do niej pokrojone w kostkę tofu i odsawiam.
- Zalewam kuskus gorącą wodą i odstawiam na 10 minut.
- Z powyższych składników przygotowuję dressing i odstawiam.
- Do miski wrzucam pokrojonego ogórka i paprykę.
- Dodaję drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Dorzucam kapary i suszone pomidory.
- Dodaję kuskus.
- Na patelnię wrzucam tofu razem z marynatą i podsmażam ok. 5 minut aż się zrumieni.
- Dorzucam do sałatki.
- Przyprawiam solą i pieprzem.
- Polewam dressingiem
- Posypuję kolendrą i miętą.
0 komentarze
Prześlij komentarz