piątek, 26 marca 2021

CAMP BREAD Z POMIDOROWĄ SALSĄ



W tym roku na wielkanocnym stole jako dodatek do potraw pojawi się u mnie camp bread (czyli chleb biwakowy). Można go szybko na bieżąco usmażyć i podać jeszcze ciepły. Sprawdził się też w plenerze, koniecznie chciałam przetestować go w trudnych warunkach. Do tego testu wybrałam wyspę Fjøløy z piękną latarnią morską. Tam rozpaliłam swój ogień:)

Składniki:

  • 1 szkl mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • ok. 75 ml wody (może być ciepła)
  • oliwa z oliwek /olej kokosowy

salsa:

  • 10 pomidorków cherry
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • sól, pieprz, oregano
  • oliwa z oliwe

Wykonanie:

  1. Do miski wsypuję mąkę, proszek, sól i oregano. Mieszam dokładnie.
  2. Wlewam  wodę i zagniatam ciasto (jeżeli jest za suche, dolewam odrobinę wody).
  3. Dzielę ciasto na pół i formuję placki.
  4. Na patelni rozgrzewam oliwę/olej kokosowy i smażę placki aż się zarumienią.
  5. W międzyczasie przygotowuję salsę.
  6. Kroję drobno pomidorki i cebulę.
  7. Dodaję przyprawy, oliwę i mieszam.
  8. Camp bread podaję z pomidorową salsą.


0 komentarze

Prześlij komentarz