Daktyle nadziane masłem orzechowym i marcepanem, zanurzone w polewie czekoladowej to pewniak na przyjęciu. Każdy skusi się na miniaturkę pełną słodyczy. Czekoladową polewę, wykorzystuję też do przygotowania śliwek w czekoladzie. Czyli za jednym zamachem mam dwa pyszne desery, które mogę zrobić wcześniej i przechować w lodówce.
Składniki:
- 10 świeżych daktyli
- paczka śliwek kalifornijskich
- masło orzechowe
- marcepan
polewa:
- 3 łyżeczki oleju kokosowego
- 6 łyżeczek cukru
- 3 czubate łyżki kakao
- 15 łyżeczek wody
Wykonanie:
- Do małego rondelka wrzucam wszytkie składniki polewy i mieszam do czasu aż cukier się rozpuści a polewa będzie błyszcząca.
- Z daktyli wyjmuję pestki.
- Nadziewam je masłem orzechowym i uformowanymi jajkami z marcepanu.
- Nadziane daktyle maczam w polewie.
- Odkładam na papier do pieczenia i wstawiam do lodówki.
- Śliwki wrzucam do rondelka z polewą i dokładnie mieszam.
- Układam na papierze do pieczenia i chowam do lodówki.
- Po ok. 1 godzinie czekolada stężeje i można daktyle i śliwki przełożyć do słoików.
- Daktyle z marcepanem i śliwki w czekoladzie przechowuję w lodówce.
Wskazówki:
Polewę można zastąpić roztopioną czekoladą z odrobiną wody lub mleka roślinnego.
0 komentarze
Prześlij komentarz