poniedziałek, 22 marca 2021

DAKTYLE Z MARCEPANEM I ŚLIWKI W CZEKOLADZIE



Daktyle nadziane masłem orzechowym i marcepanem, zanurzone w polewie czekoladowej to pewniak na przyjęciu. Każdy skusi się na miniaturkę pełną słodyczy. Czekoladową polewę, wykorzystuję też do przygotowania śliwek w czekoladzie. Czyli za jednym zamachem mam dwa pyszne desery, które mogę zrobić wcześniej i przechować w lodówce. 

Składniki:

  • 10 świeżych daktyli
  • paczka śliwek kalifornijskich
  • masło orzechowe
  • marcepan

polewa:

  • 3 łyżeczki oleju kokosowego
  • 6 łyżeczek cukru
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 15 łyżeczek wody

Wykonanie:

  1. Do małego rondelka wrzucam wszytkie składniki polewy i mieszam do czasu aż cukier się rozpuści a polewa będzie błyszcząca.
  2. Z daktyli wyjmuję pestki.
  3. Nadziewam je masłem orzechowym i uformowanymi jajkami z marcepanu.
  4. Nadziane daktyle maczam w polewie.
  5. Odkładam na papier do pieczenia i wstawiam do lodówki.
  6. Śliwki wrzucam do rondelka z polewą i dokładnie mieszam.
  7. Układam na papierze do pieczenia i chowam do lodówki.
  8. Po ok. 1 godzinie czekolada stężeje i można daktyle i śliwki przełożyć do słoików.
  9. Daktyle z marcepanem i śliwki w czekoladzie przechowuję w lodówce.

Wskazówki:

Polewę można zastąpić roztopioną czekoladą z odrobiną wody lub mleka roślinnego.




0 komentarze

Prześlij komentarz