Wystarczy parę składników i chwila czasu, by przygotować jedno z najprostszych dań. Mrożony groszek zimową porą, to mój ulubiony dodatek do potraw. Cenię go za słodycz i soczysty, zielony kolor, który zaostrza apetyt.
Składniki:
- 2 porcje makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4-5 ząbków czosnku
- 10 pomidorków koktajlowych
- garść mrożonego groszku
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
- garść rukoli
- sól, pieprz, oregano
Wykonanie:
- Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewam oliwę i delikatnie podsmażam czosnek (uważam żeby nie przypalić).
- Dodaję pomidorki przekrojone na pół i mrożony groszek. Podsmażam 5-10 min.
- Dodaję przyprawy.
- Ugotowany makaron wrzucam do patelni i mieszam wszystkie składniki.
- Całość posypuję płatkami drożdżowymi i rukolą.
0 komentarze
Prześlij komentarz