Często korzystam z tego przepisu, który ma nieskończenie wiele możliwości. Wszystko zależy od warzyw i dodatków, których użyję do wypełnienia rollsów. Jednak cokolwiek zawinę w te cienkie, niepozorne, ryżowe papierki zawsze SMAKują świetnie. Czasami do środka dodaję kawałki nori, wtedy spring rollsy maczane w sosie sojowym są trochę jak sushi. Kolorowe danie ładnie prezentuje się na stole i zawsze z niecierpliwością czekam na pierwszy kęs.
Składniki:
- 1 awokado
- 1/2 ogórka
- 10 oliwek
- 1 marchewka
- 1/2 papryka
- natka pietruszki
- kilka liści sałaty
- sos sojowy
- papier ryżowy
Wykonanie:
- Kroję marchewkę, paprykę i ogórka w cienkie słupki.
- Kroję w plasterki awokado.
- Moczę ryżowy papier w gorącej wodzie, aż będzie miękki i sprężysty (ok. 10 s).
- Wyjmuję z wody i kładę na blacie.
- Na środku papieru układam warzywa i zwijam delikatnie.
- Gotowe spring rollsy maczam w sosie sojowym lub innym ulubionym.
0 komentarze
Prześlij komentarz