Przepisów i książek poświęconych muffinom jest bardzo dużo i pewnie minie trochę czasu zanim je wszystkie poznam. Ale czy to w ogóle możliwe? Póki co, dzielę się sprawdzonym przepisem na muffiny z owocami leśnymi. Smakują wybornie, wyglądają wytwornie, dlatego polecam je na wszelkiego rodziaju imprezy rodzinne. Zbliża się weekend, warto przygotować coś słodkiego na ząb.
Składniki:
(10 sztuk)
- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 225 ml mleka sojowego
- 1/2 łyżki octu jabłkowego
- 1 banan (90 g)
- 3 łyżki oleju
- 4 łyżki syropu klonowego
- 70 g owoców leśnych (u mnie mrożone)
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Nastawiam piekarnik na 220 st C.
- Przygotowuję 10 foremek na muffiny.
- Do miski wsypuję mąkę i sodę. Mieszam dokładnie trzepaczką i odstawiam.
- Do drugiej miski wrzucam banana i zgniatam go widelcem.
- Dodaję płynne składniki: mleko sojowe, ocet jabłkowy, olej, syrop klonowy i owoce leśne. Mieszam łyżką.
- Suche składniki wsypuję do mokrych i mieszam łyżką.
- Nakładam do foremek i piekę 20 -25 minut.
- Jak wystygną posypuję cukrem pudrem.
wyglądają baaardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńczy dobrze zakładam,że owoce wcześniej rozmrozić ?
nie ma potrzeby:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńwyglądają baaardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńczy dobrze zakładam,że owoce trzeba wcześniej rozmrozić ?
nie ma potrzeby:)
Usuńowoce wcześniej rozmrozić ?
OdpowiedzUsuńnie:)
Usuńowoce wcześniej rozmrozic ?
OdpowiedzUsuńnie ma potrzeby:)
Usuń