Na samo słowo "jarmuż" zapala mi się w głowie zielona lampka z napisem: "zdrowa żywność". Dania z jarmużem nie dość, że zdrowe, to jeszcze bardzo apetyczne. Na blogu jest już parę przepisów z wykorzystaniem tych dziwnie pokręconych liści.
Co można zrobić z jarmużu?
Jestem pewna, że to nie koniec mojej wyliczanki...
Składniki:
- 150 g jarmużu
- 50 g orzechów włoskich
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 1 ząbek czosnku
- parę liści świeżej bazylii
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
- Orzechy prażę na patelni. Odstawiam do ostudzenia.
- Jarmuż wrzucam na sitko i przelewam wrzątkiem. Studzę.
- Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i rozdrabniam na pesto.
- Pesto z jarmużu używam do makaronów, kasz, ryżu, kanapek itp.
0 komentarze
Prześlij komentarz