wtorek, 27 kwietnia 2021

PLACKI OWSIANO - BANANOWE Z CHIA



Apetyczne, pachnące bananami i przyprawami placki owsiane z chia, polane syropem klonowym, to wymarzone śniadanie na słodko. Przygotowane na świeżym powietrzu, smakuje jeszcze lepiej! Do tego gorąca kawa i można zaczynać dzień. Miejsce w pobliżu mostu Hafrsfjordbrua okazało się idealne do gotowania w plenerze.

Składniki:

(4 placki)
  • 1 banan
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka chia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta imbiru
  • oliwa z oliwek
  • syrop klonowy

Wykonanie:

  1. Rozgniatam banana widelcem.
  2. Dodaję płatki owsiane, chia, sok z cytryny i przyprawy.
  3. Mieszam aż do połączenia składników.
  4. Odstawiam na 5 - 10 minut.
  5. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę placki (ok. 3 minuty z każdej  strony). Powinny się trochę przyrumienić.
  6. Podaję polane syropem klonowym.


0 komentarze

Prześlij komentarz