Kiedy głód przyciśnie, dobrze mieć w lodówce jakąś zdrową przekąskę, którą bez wyrzutów sumienia można pochłonąć. Cukinia jest dla mnie warzywem doskonałym, które często wykorzystuję w kuchni. Niskokaloryczna (17 kcal na 100 g), niedroga, łatwo dostępna i można chrupać ją na surowo. Póki co - same plusy.
Składniki:
- 750 g cukinii
- 100 g czerwonej papryki
- pęczek natki pietruszki
- 100 g wegański ser feta
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- płatki chili
- sól i pieprz
dip:
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
Wykonanie:
- Cukinię kroję w centymetrową kostkę.
- Smaruję patelnię oliwą i smażę cukinię do przyrumienienia (robię to partiami, bo cukinia ma się smażyć a nie dusić).
- Przekładam usmażoną cukinię na sitko i odstawiam do całkowitego wystudzenia.
- Do miski wrzucam pokrojoną czerwoną paprykę i natkę pietruszki.
- Z podanych wyżej składników mieszam dip.
- Do miski dorzucam cukinię.
- Dodaję płatki drożdżowe, sól i pieprz.
- Delikatnie mieszam.
- Na koniec dodaję pokrojoną fetę.
- Polewam dipem i posypuję płatkami chili.
- Sałatka najlepiej smakuje z kromką domowego chleba lub pieczywem chrupkim.
0 komentarze
Prześlij komentarz