czwartek, 15 kwietnia 2021

ZUPA W SŁOIKU



Kiedy sztormy i deszcze na chwilę ustaną, a słońce nieśmiało wyjdzie zza chmur, bezzwłocznie należy wyjść na spacer. Niewiadomo bowiem kiedy trafi się kolejna taka okazja. Już dawno chciałam zatrzymać się przy uroczym pomoście w Grodem. Można z niego obserwować przepływające fiordem (Byfjorden) statki, motorówki i łódki rybackie. Byfjorden ma 10 km i zaczyna się przy latarni Tungenes (zobacz: gotowanie w plenerze - sałatka z kuskusem) a kończy w porcie w Stavanger. Z pomostu, widać też pobliskie wyspy a w oddali ośnieżone szczyty gór. Tam postanowiłam przygotować i zjeść swój lunch.

Dlaczego zupa w słoiku?

  • krótki czas przygotowania
  • nie wymaga gotowania, wystarczy zalać wrzątkiem
  • wygodny i smaczny posiłek poza domem
  • wiesz, co jesz

Składniki:

(słoik 500 ml)
  • 30 g suchego makaronu ryżowego (lub innego, który nie wymaga gotowania)
  • 125 g tofu
  • 1 łyżeczka pasty miso
  • 1/2 marchewki
  • 1 łyżka groszku mrożonego
  • 10 liści szpinaku
  • bazylia, szczypiorek
  • 1/2 płata nori
  • wrzątek

marynata do tofu:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 curry
  • szczypta papryki wędzonej
  • szczypta chili
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

  1. Przygotowuję marynatę (mieszam składniki) i wrzucam do niej pokrojone w kostkę tofu.
  2. Odstawiam na przynajmniej 1/2 godziny.
  3. Do słoika wrzucam makaron, warzywa i przyprawy.
  4. Dodaję tofu i zieleninę.
  5. Zalewam wrzątkiem, zakręcam słoik i mieszam.
  6. Odstawiam na 5 minut.




0 komentarze

Prześlij komentarz