piątek, 28 maja 2021

BURGERY ZIEMNIACZANE Z SOCZEWICĄ



Do burgerów dobre będą zarówno świeżo ugotowane, jak i pozostałe z poprzedniego dnia ziemniaki. Żeby usprawnić sobie pracę posiłkuję się czasami ugotowaną soczewicą z puszki lub kartonu. Burgery bardzo dobrze się formują i smażą, nic się nie rozpada i nie przywiera. Idealne danie dla miłośników ziemniaków i wszelkiego rodzaju kotletów. Można podać je z dowolną surówką i sosem.

Do przygotowania burgerów ziemniaczanych z soczewicą wybrałam wyjątkową jaskinię niedaleko domu. To niesamowite przeżycie gotować w miejscu, w którym znajdowała się najbardziej znana norweska osada z epoki kamienia. Około 6700 - 8900 lat temu jaskinia Vistehola (przez lokalnych nazywana też Czarną Dziurą), była domem wielu rodzin.

Składniki:

(na około 14 sztuk)
  • 550 g obranych ziemniaków
  • 230 g ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy
  • 50 g czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koperku
  • 50 g zmielonych płatków owsianych
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz

sos musztardowy:

  • 2 łyżki śmietany wegańskiej (u mnie owsiana)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka koperku

salsa pomidorowa:

  • 1 pomidor
  • 1 łyżka oliwy
  • świeże liście bazylii
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Gotuję ziemniaki w osolonej wodzie (można wykorzystać z poprzedniego dnia).
  2. W międzyczasie podsmażam na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
  3. Przyprawiam solą i pieprzem. Odstawiam.
  4. Z podanych wyżej składników mieszam sos musztardowy. Odstawiam.
  5. Przygotowuję salsę: kroję w kostkę pomidora, dodaję oliwę i przyprawy. Odstawiam.
  6. Mieszam siemię lniane z wodą i odstawiam.
  7. Przeciskam przez praskę ugotowane ziemniaki i wrzucam do miski.
  8. Dodaję usmażoną cebulę z czosnkiem.
  9. Dodaję soczewicę, płatki owsiane i przyprawy.
  10. Dodaję siemię lniane.
  11. Solę i pieprzę do smaku.
  12. Mieszam łyżką składniki.
  13. Na patelni rozgrzewam oliwę, formuje burgery i smażę z obydwu stron.
  14. Podaję z salsą pomidorową i sosem musztardowym.





Dziękuję Basi Słodzince za wspaniałe towarzystwo i pomoc przy zdjęciach:)



0 komentarze

Prześlij komentarz