Do burgerów dobre będą zarówno świeżo ugotowane, jak i pozostałe z poprzedniego dnia ziemniaki. Żeby usprawnić sobie pracę posiłkuję się czasami ugotowaną soczewicą z puszki lub kartonu. Burgery bardzo dobrze się formują i smażą, nic się nie rozpada i nie przywiera. Idealne danie dla miłośników ziemniaków i wszelkiego rodzaju kotletów. Można podać je z dowolną surówką i sosem.
Do przygotowania burgerów ziemniaczanych z soczewicą wybrałam wyjątkową jaskinię niedaleko domu. To niesamowite przeżycie gotować w miejscu, w którym znajdowała się najbardziej znana norweska osada z epoki kamienia. Około 6700 - 8900 lat temu jaskinia Vistehola (przez lokalnych nazywana też Czarną Dziurą), była domem wielu rodzin.
Składniki:
(na około 14 sztuk)
- 550 g obranych ziemniaków
- 230 g ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy
- 50 g czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki koperku
- 50 g zmielonych płatków owsianych
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki curry
- sól, pieprz
sos musztardowy:
- 2 łyżki śmietany wegańskiej (u mnie owsiana)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka koperku
salsa pomidorowa:
- 1 pomidor
- 1 łyżka oliwy
- świeże liście bazylii
- szczypiorek
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Gotuję ziemniaki w osolonej wodzie (można wykorzystać z poprzedniego dnia).
- W międzyczasie podsmażam na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
- Przyprawiam solą i pieprzem. Odstawiam.
- Z podanych wyżej składników mieszam sos musztardowy. Odstawiam.
- Przygotowuję salsę: kroję w kostkę pomidora, dodaję oliwę i przyprawy. Odstawiam.
- Mieszam siemię lniane z wodą i odstawiam.
- Przeciskam przez praskę ugotowane ziemniaki i wrzucam do miski.
- Dodaję usmażoną cebulę z czosnkiem.
- Dodaję soczewicę, płatki owsiane i przyprawy.
- Dodaję siemię lniane.
- Solę i pieprzę do smaku.
- Mieszam łyżką składniki.
- Na patelni rozgrzewam oliwę, formuje burgery i smażę z obydwu stron.
- Podaję z salsą pomidorową i sosem musztardowym.
0 komentarze
Prześlij komentarz