środa, 12 maja 2021

OMLET Z CIECIORKI



Wegański omlet z cieciorki z sosem musztardowym i warzywami często podaję na śniadanie lub pakuję do veganboxa. Omlet przygotowałam też w plenerze, bo tam każdy posiłek smakuje lepiej, pełniej. Dodatkowym bunusem  gotowania w plenerze jest piękna przyroda. Obcowanie z nią zawsze mnie uspakaja i dobrze nastraja na kolejne dni.  Wegański omlet jest bardzo prosty w wykonaniu i nawet mój stary garnek, którego używam do gotowania turystycznego,  poradził sobie z tym zadaniem doskonale. 

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki z cieciorki
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1/4 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/2 szklanki wody
  • oliwa z oliwek

  • warzywa: rzodkiewka, ogórek, młoda cebulka, koperek itp.

sos musztardowy:

  • 2 łyżki śmietanki wegańskiej (u mnie owsiana)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka koperku
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Do miski wsypuję: mąkę, płatki drożdżowe, kala namak, sól i pieprz. Mieszam.
  2. Wlewam wodę i dokładnie mieszam trzepaczką.
  3. Odstawiam na 10 minut.
  4. W międzyczasie kroję warzywa.
  5. Przygotowuję sos z powyższych składników.
  6. Na patelni rozgrzewam oliwę  i smażę omlet.
  7. Podaję z warzywami i sosem musztardowym.


0 komentarze

Prześlij komentarz