Wegański omlet z cieciorki z sosem musztardowym i warzywami często podaję na śniadanie lub pakuję do veganboxa. Omlet przygotowałam też w plenerze, bo tam każdy posiłek smakuje lepiej, pełniej. Dodatkowym bunusem gotowania w plenerze jest piękna przyroda. Obcowanie z nią zawsze mnie uspakaja i dobrze nastraja na kolejne dni. Wegański omlet jest bardzo prosty w wykonaniu i nawet mój stary garnek, którego używam do gotowania turystycznego, poradził sobie z tym zadaniem doskonale.
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki z cieciorki
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1/4 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
- szczypta soli i pieprzu
- 1/2 szklanki wody
- oliwa z oliwek
- warzywa: rzodkiewka, ogórek, młoda cebulka, koperek itp.
sos musztardowy:
- 2 łyżki śmietanki wegańskiej (u mnie owsiana)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka koperku
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Do miski wsypuję: mąkę, płatki drożdżowe, kala namak, sól i pieprz. Mieszam.
- Wlewam wodę i dokładnie mieszam trzepaczką.
- Odstawiam na 10 minut.
- W międzyczasie kroję warzywa.
- Przygotowuję sos z powyższych składników.
- Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę omlet.
- Podaję z warzywami i sosem musztardowym.
0 komentarze
Prześlij komentarz