Lekko orzechowa, z nutą słodyczy i konkretnym smakiem soczewicy - idealna kombinacja składników. Jedna z moich topowych past do chleba. Smarowidło można bardzo łatwo popsuć dodając zamiast mrożonego lub świeżego groszku, groszek z puszki. Wtedy możemy pożegnać się ze słodyczą i zielonym kolorem pasty.
Składniki:
- 200 g cebuli
- 200 g zielonego groszku mrożonego (lub świeżego)
- 150 g ugotowanej brązowej soczewicy (może być z kartonu lub puszki)
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1/4 łyżeczki czarnej soli kala namak
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Kroję w kostkę cebulę i podsmażam na oliwie aż będzie miękka.
- Dodaję sól i pieprz. Mieszam i odstawiam do ostygnięcia.
- Gotuję groszek i soczewicę. Odcecam i odstawiam do ostygnięcia.
- Wszystkie składniki wrzucam do blendera i miksuję na pastę.
- Dodaję sól i pieprz.
- Orzechowa pasta z groszkiem i soczewicą smakuje wyśmienicie na kromce domowego chleba lub pieczywie chrupkim.
0 komentarze
Prześlij komentarz